- Postoji presedan za izbore u Srbiji od 2012. godine, gde su Kvinta i OEBS prikupljali listiće, ali su nam u razgovorima koje smo vodili sa vladom jasno stavili do znanja da to više ne žele. Razmotrili smo druge opcije i ponudili ih vladi, ali je ona odbila. Ovo je žalosno jer mislim da je to bila prilika da Kosovo ukaže da je spremno da pokaže da manjine, u ovom slučaju Srbi, mogu da glasaju..., rekao je Abot u intervjuu za "RTK Prime".

On je istakao da dogovor nisu postigli, iako je, kako navodi, Kvinta bila za ideju koju je predložila Srbija.

- U diplomatiji uvek postoji trenutak kada želimo da zbližimo strane. Ono što smo videli u nedelju je plan B, gde je veliki broj birača, verovatno i više nego što se očekivalo, uspeo da ode u Srbiju i glasa. Nije da je to bilo jasno odbijanje Vlade, jer je bilo mnogo razgovora sa premijerom Kurtijem i drugima, ali na kraju nismo postigli napredak koji smo želeli, naglasio je Abot.

On je rekao da u takvim slučajevima Priština mora da dokaže svoju zrelost i jasno pokaže kakva je perspektiva njene budućnosti.

- Čuli smo mnogo u političkom dijalogu Kosova i Srbije o prošlosti, ali nismo čuli toliko o budućnosti i verujem da je izuzetno važno da se vodi svojevrsna debata o tome šta Kosovo želi u budućnosti. Ono što želimo je da Kosovo bude multietnička demokratija, zemlja u kojoj se odluke donose u interesu manjina, s obzirom da se ta prava osiguravaju da budu zašticena i promovisana. I ovo je bio primer gde smo mislili da Kosovo nije ispunilo ove vrednosti, rekao je Abot.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".