Вероватно сте упознати са урбаном легендом: оперски певач се пење на бину и накашљава се. Публика аплаудира и диже чаше шампањца у знак поздрава. Певач почиње да изводи оперске арије и све чаше у сали се распрсну у парампарчад. Немамо забележних података да се то заиста догодило, али постоје гласине да је легендарни тенор Енрико Карузо могао да сломи чашу у милион делова.

Према законима физике, то је заиста могуће. Све је повезано са феноменом који се зове резонанца. Када погоди предмет као што је чаша за шампањац, погађа и честице унутра изазивајући њихову вибрацију. Сваки објекат природно вибрира на одређеној фреквенцији, која је позната као резонантна фреквенција, а ако одаберете звучни талас који одговара овом терену, објекат ће почети да се тресе све више и енергичније, пише ББЦ.

Као што показује и снимак на крају текста, у шоу Научни клуб Дара о Брајана, пре свега треба да идентификујете резонантну фреквенцију чаша, звук који настаје када је додирнете. Следеће треба да имитирате тај тон певањем, вриштањем или како је Брајан урадио коришћењем звучника. Да бисте разбили чашу, треба да је разнесете са више од 100 децибела звука, што је еквивалентно електричној косилици.

Морате да имате на уму да ово не функционише са свим врстама и облицима чаша. Чаше за вино и шампањац су посебно резонантне због свог шупљег, издуженог облика и уских дршки, које им омогућавају да се одрже без пригушења вибрација.

Најлакше је разбити танке кристалне чаше, јер су изузетно ломљиве. Антиквитети вероватно могу да се разбију такође, јер је могуће да садрже више микроскопских пукотина и прелома који ће попустити под притиском.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".