Последње четири године Бени је провео у сиромашним квартовима Хонгконга, бележећи како изгледа живот у становима од само неколико метара квадратних. Реч је о минијатурним становима, величине сандука, које су УН већ назвале "увредом за људско достојанство".

"Осећао сам се страшно лоше", присећа се Лем, "Живети тако није нимало хумано".

Хонгконг је преплављен неонским светлима продавница које продају луксузну гардеробу, накит и технологију. Познат је по својој небодерској архитектури, грађевинама у које су смештене светски познате компаније које овај град чине једним од најбогатијих градова на свету. 

Међутим, Хонгконг можда јесте један од најбогатијих градова света, у којем цене луксузних станова обарају рекорде, али то је само једна страна приче. У истом том граду, више од 200.000 људи, укључујући и 40.000 деце, живи у бизарним становима од око 15 метара квадратних.

Са популацијом од скоро 7.5 милиона и готово без преосталог простора за развој, тржиште стамбеног простора у Хонгконгу је једно од најскупљих у свету. Из тог разлога, све више људи приморано је да живи у поражавајућим закупима, подељеним јединицама са спојеним кухињама и тоалетима, становима величине сандука и кавезима од тек неколико метара квадратних направљених од жичане мреже. 

"Од кувања до спавања, све активности обављају се у овим маленим просторима", каже фотограф Бени. 

Својом серијом фотографија, коју је назвао "Заробљени", Лем жели да осветли "угушене" станове до којих светла града не досежу. Нада се да ће ове станаре и њихове домове учинити видљивим и да ће више људи почети да обраћа пажњу на нехумане услове у којима живе.

 

 

 

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".