Дрон који се зарио у башту уз поруку "Припремите свој врт за све могуће госте", део је кампање компаније Хортус из загребачког насеља Дубрава.

Беспилотна летелица "Тупољев ту-141" срушила се 10. марта код Јаруна у Загребу, али ни две недеље после овог догађаја није најјасније чији је био дрон ни да ли заиста имао експлозивно пуњење, како власти у Хрватској тврде. Обзиром да афера са дроном још увек погађа хрватску јавност, поменута компанија дошла је на идеју да на довитљив и креативан начин искористи актуелност дрона, у своје маркетиншке сврхе.

Ова летелица је у наоружање СССР-а уведена 1979. године, како би командним центрима пружала информације о кретању противничких снага. Домета неколико стотина километара, била је опремљена низом специјализованих камера и радаром.

Руска војска је, званично, из употребе повукла ову летелицу непосредно након окончања Хладног рата, али су Украјинци неколико ових летелица оспособили за употребу и вратили у војни инвентар 2014. године.

Произведено их је око 150, а "ту-141" који су срушио код Загреба полетео је из Украјине, прелетео делове Румуније и Мађарске, да би се после пола атерирао код хрватске престонице.

Кијев је одмах одбацио било какву везу са овим догађајем, што је учинила и Москва.

Власти у Загребу тврде да се у летелици налазила и бојева глава са 40 килограма експлозива, али још увек нема званично прихваћене верзије догађаја.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".