Сплав који је овог викенда запловио Савом није се откачио од обале, већ га је власник селио на другу локацију. Тренутно га радници учвршћују и у току је прикључивање на градску ифраструктуру. Прве госте требало би да прими за месец дана.

Инспектори Одељења за безбедност пловидбе кажу да ће ускоро проверити техничку исправност тог објекта.

Не постоје прецизни подаци о томе колико је сплавова и кућица на води на подручју Београда, али се процењује да их има између 2.000 и 3.000 и да око 30 одсто нема дозволу. Инспектори углавном контролишу оне по којима је Београд познат.

- Годишњи план је негде око 50 плутајућих објеката за привредне сврхе. Рецимо прошле године прегледали смо 73 објекта. Најчешће су то сплавови-ресторани, угоститељски објекти - каже Божидар Јагодић из одељења за инспекцијске послове безбедности пловидбе Министарства грађевине.

Фото: Н. Фифић

 

 

Када инспектори утврде да постоји прекршај, објекат се затвара и власнику се изриче новчана казна.

- Најчешће наилазимо да сплав није технички регистрован или да нема адекватну посаду која врши контролу над плутајућим објектом, у мањем броју случајева неки део опреме на сплаву недостаје - наводи Јагодић и додаје да је најчешћа мера коју изричу у тим случајевима забрана употребе плутајућег објекта.

Додаје да постоје и новчане мере, али да то зависи од прекршајног поступка и суда.

Фото: Н. Скендерија

 

 

МУП је почетком марта формирао нову јединицу задужену за контролу безбедности на рекама, која контролише све што се дешава на води – од безбедности грађана и објеката до спречавања шверца.

- Пред нама је наутичка сезона када ће број грађана на рекама бити значајно већи, нарочито на Сави. Полицијски службеници свакодневно кроз 24-часовно дежуство патролирајући на Сави и Дунаву баве се безбедношћу грађана, као и грађана који су присутни на плутајућим објектима дуж Саве и Дунава - истиче Милош Костић из јединице за безбедност на рекама МУП-а.

Град је недавно усвојио одлуку којом су одређене зоне и правила по којима ће убудуће бити размаштени сплавови. Прописане су и мере које се односе на изглед, висину сплавова, растојање међу њима, заштиту животне средине.

Међутим, без обзира на ту одлуку, рекло би се да на терену није промењено много тога. Чињеница је да Београд богатим ноћним животом на рекама привлачи бројне туристе и да град од тога има приходе, али неопходно је уредити стање настало због изградње огромног броја објеката на води.

Фото: Н. Фифић

 

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".