Како су рекли у АПР, у протеклих месец и по дана, од 24. фебруара, у Србији је регистровано 288 фирми чији су оснивачи или чланови удела држављани Русије. Од тога је 86 привредних друштава и 202 предузетника.

Информације из државног пословног регистра показују да је тренд оснивања предузећа у Србији чији су власници грађани или фирме из Русије значајно повећан од када је почео рат у Украјини. Претходних година је у Србији отворено укупно 1.400 предузећа на чијем челу су Руси, а свака четврта фирма основана је у протеклих месец и по дана, пише Euronews .

- Према тренутном стању, у Регистру привредних субјеката има 876 привредних друштава чији су оснивачи или чланови удела у друштву физичка и правна лица из Руске Федерације, као и 524 предузетника, који су држављани Руске Федерације - кажу у АПР.

Највише програмера и консултаната

Према подацима АПР, Руси из Београда програмирају, тргују и баве се саветовањем. Претежне делатности код привредних друштава чији су оснивачи или чланови физичка и правна лица из Руске Федерације су рачунарско програмирање, специјализована трговина на велико, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем и консултантске делатности у области ИТ.

Готово исте делатности су и међу предузетницима. У главном граду Србије они се углавном баве програмирањем и консултантским активностима у вези с пословањем и осталим управљањем. Међу онима који су самостално отворили своје предузетничке радње у Београду су и дизајнери, а као делатност се издвајају и веб портали.

"Са седиштем у Београду, регистровано је оснивање 65 привредних друштава и 155 предузетника, чији су оснивачи или власници удела из Руске Федерације. Седиште у Новом Саду има 14 новооснованих привредних друштава и 29 предузетника, док је седиште три привредна друштва у Лозници", наводе у АПР.

Фото: Профимедиа

 

По једно привредно друштво и предузетник чији су власници из Русије регистровани су у Нишу, док седиште у Суботици има пет предузетника, а у Смедереву два.

Бизнисмен Топлица Спасојевић је за Euronews Србија раније изјавио да постоје наговештаји да ће у нашу земљу доћи око 2.000 људи који су радили за међународне корпорације у Русији. Неке фирме су своја представништва већ изместиле у Пољску, Чешку и Словачку, али се очекује да ће се фирме са већим бројем руских запослених пре одлучити да дођу у Србију. Он је рекао да се већ траже станови и пословни простор у Београду, а да то може да буде неки споредни позитиван ефекат од ове целе кризе која ће оштетити економију целог света у овој години.

У Србији је регистровано и 269 привредних друштава и предузетничких радњи чији су власници грађани Украјине. Од напада Русије на ову земљу, у Србији је основано пет привредних друштава и један предузетник из ове земље. Они послују у Београду и Нишу, а баве се консалтингом и програмирањем.

Порасла тражња за некретнинама

У последњих двадесетак дана, како је Euronews Србија већ извештавао, агенције за некретнине у Београду, Новом Саду, али и другим градовима у Србији, приметиле су нагли пораст изнајмљивања, али и куповине станова, кућа и пословних простора од стране руских, али и украјинских држављана. Агенти за некретнине кажу да је имућнијим руским и украјинским ИТ стручњацима, престоница Србије постала привлачна локација за живот. Након почетка руске инвазије на Украјину и увођења санкција према Русији широм света, многе компаније су биле принуђене да преместе своје раднике на сигурнија места.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".