Неке од чињеница о овом легендарном остварењу режисера Емила Ардолина, који је зарадио 215 милиона долара на светским благајнама, освојио Оскара и неколико Гремија, сигурно нисте знали.

1. Патрик Свејзи и Џенифер Греј се нису подносили још од филма "Ред Даwн", па су пробна снимања "Прљавог плеса" била јако лоша.

2. Када је филм тек почео да се приказује, публика је толико лоше реаговала па је замало објављен само на ВХС-у.

 

 

3. Радња филма се дешава у летњим данима, али је сцена на језеру снимана током месеца октобра. С обзиром на чињеницу да је тада било толико хладно, усне глумаца су поплавела, па ни у једном тренутку током филма нема крупних планова њихових лица.

4. Током читавог филма Свејзи и Греј су носили контрастне боје: она врло светле, а он углавном црну или друге тамније боје.

 

 

5. Култна реченица из филма “Нободy путс Бабy ин а цорнер” представљала је велики проблем. Патрик је, наводно, желео да је избаци из сценарија јер му се није допадала.

6. Џенифер Греј се до те мере плашила да вежба чувено подизање па је њен први покушај истог био пред камерама.

7. Музика из тог филма једна је од најпродаванијих у историји, захваљујући нумерама "Схе’с Лике тхе Wинд", коју је Свејзи компоновао и отпевао, као и "Тхе Тиме оф Мy Лифе", која је 1988. године добила Оскара за најбољу филмску нумеру.

 

 

8. Џенифер Греј је у време снимања имала 27 година и била је десет година старија од лика Бејби. Током аудиције, имала је само пет минута да докаже да може да игра много млађу девојку.

9. Наслов филма смишљен је пре приче, која је донекле била базирана на животу ауторке сценарија Еленор Бергстин. До њене 22. године звали су је Бејби, знала је већину плесних покрета, а била је и одмаралишту у Катскилсу током 60-их година прошлог века.

 

 

10. Вал Килмер је одбио да игра Џонија Касла, а Били Зејн, који је био следећи на списку, није добио улогу јер није плесао довољно добро. Исто је важило и за Сару Џесику Паркер, која је требало да глуми Бејби.

11. Бејби у једном тренутку каже Џонију да је њено право име Френсис, према првој жени у америчкој влади. Наиме, Френсис Перкинс је била америчка министарка за рад од 1933. до 1947. године. На то место ју је, за време свог мандата, прво поставио Френклин Рузвелт.

12. Сцена у којој Џони и Бејби вежбају, а она се смеје док он прелази својом руком преко њене, није била у сценарију. То се десило спонтано, а редитељ је одлучио да је остави у филму, јер је била ефектна.

 

 

13. Иако у току филма једва да су заплесали, Бејбини родитељи, Кели Бишоп и Џери Орбах, били су изузетно цењени као певачи и плесачи у бродвејским мјузиклима.

14. Филм је поново емитован у биоскопима 1997. године, за шта је главни кривац ток-шоу Конана О’Брајана.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".