Њихови оброци састоје се искључиво од "здраве" хране. Овакве прехрамбене навике знак су орторексије нервосе или једноставније - орторексије, поремећаја исхране који се односи на нездраву опсесију "здравом" и правилном исхраном.

Овај појам долази из грчког језика и дословно значи "добар апетит", иако би тачнији превод био "правилна исхрана". "Нервоса" је латинска реч која упућује на то да се ради о психичком поремећају, као што је то случај код анорексије нервосе и булимије нервосе.

- Прехрамбене навике орторексичара су компулзивне, регулисане и испланиране до последњег детаља - рекла је нутриционисткиња Елке Биндер.

Фото: Профимедиа

 

 

 

Жеља за добитком или губитком тежине није нужно оно што их мотивише. Људи који системски одбацују храну за коју верују да је штетна најчешће то раде како би спречили болести.

- Жене су пуно подложније орторексији од мушкараца, посебно младе жене - напоменуо је др Јоханес Геор Веклсер, председник Савезног удружења немачких нутрициониста. Он каже да је то можда подстакнуто идеалом женске лепоте у модерном западном друштву који се пропагира на друштвеним мрежама и рекламама, а нагласак је на виткој и увежбаној фигури. Оваква понашања најчешће се развијају поступно.

- Често почне са увођењем строгих планова исхране који се спроводе тако што вама дословно управља апликација - каже Биндер.

Орторексичар који прекрши властита правила тако да, на пример, поједе пола комада колача, често ће се осећати кривим и погрешно мислити да је наштетио свом организму. Орторексија може да имати разне тешке последице. Иако је фокус на одржавању здраве исхране, потпуно избацивање неких врста хране може исхрану да учини неуравнотеженом и да доведе до неухрањености. 

Ово понашање тренутно није формално препознато као поремећај исхране.

Фото: Профимедиа

 

 

- Стручњаци расправљају о томе да ли је орторексија клинички значајна - истакао је Векслер, који сматра да то није ни поремећај исхране, ни овисност. Умерен облик овог понашања могао би да прође као "хир", додао је.

Тада може да помогне неко ко има опуштенији став према храни.

- Могао би то да буде њихов партнер или добар лекар опште праксе, неко ко ће им помоћи да ублаже своја строга правила - тврди Векслер.

Друга је ствар, међутим, када такво понашање узрокује патњу или постане права опсесија. У том случају, требало би се обратити психологу или психотерапеуту специјализованом за опсесивно-компулсивна понашања.

- Што пре они који пате од тешког облика орторексије добију помоћ, то ће бити боље за њихов организам - рекла је Биндер.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".