Непобитне су две ствари: Прва је да фискална каса захтева одговор да ли се плаћање врши картицом или готовином. Друга је, међутим, такозвано "дупло књиговодство" које је и даље могуће организовати и које се води као нелегална активност.

- Ово питање угоститељи свима постављају јер у фискалну касу морају да упишу да ли се плаћање врши картицом или готовином. Такву опцију подразумева софтвер, а и у једном и у другом случају добије се исти фискални рачун. С друге стране, када говоримо о утаји пореза. постоји могућност да неки угоститељи покушавају да спороведу ту незакониту активност, али сада је то лакше открити него раније - истиче порески стручњак Ђерђ Пап.

У чему је цака?

- Цака може да буде у томе да угоститељи имају две фискалне касе - почиње своју причу један угоститељ.

- Једна каса није повезана на систем, друга јесте. Уколико плаћате картицом, добијате регуларан фискални рачун на који се плаћа порез. Ако плаћате у кешу, фискални рачун може да се изда са друге касе која није повезана на систем, а то значи и избегавање плаћања пореза. За угоститеља то значи већу зараду - каже он.

Наш саговорник каже да ово никако није правило у угоститељству, али наводи да оваквих примера има, као и да их је и у другим делатностима.

- То је и одговор на питање зашто вам многи трговци дају попуст уколико плаћате кешом - каже наш саговорник.

Додаје и да је лажни фискални рачун врло лако препознати.

Прави фискални рачун у доњем делу има знак који се састоји од четири оцила, раздвојених крстом и исписаних у квадрату. Мора имати јасне податке о самом трговцу, укључујући пун назив обвезника и објекта, као и адресу објекта. У посебном делу имају и подаци о порезу (процентуално и вредносно).

Лажни пак нема поменути знак, који је иначе, и више него видљив на рачуну. Нема ни детаљне ставке о висини пореза у процентима.

На исправност рачуна више пута је упозоравало и Министарство финансија, а током игре "Узми рачун и победи".

(Блиц)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".