Најчешће их видимо на зградама или у подземним пролазима. За неке је то уметност, а некима је вандализам. Ипак, за приватне инвеститоре постоји препорука да фасада зграде, до два метра висине, мора бити премазана антиграфит бојом. У радњама може да се купи за четири евра по квадратном метру.

Најчешће их видимо на зградама или у подземним пролазима. Мишљења су подељена, за неке је то уметност, а некима је ругло и вандализам. Ипак, за приватне инвеститоре постоји препорука да фасада зграде, до два метра висине, мора бити премазана антиграфит бојом. У радњама може да се купи за четири евра по квадратном метру.

- Практично свака нова фасада која се стави има у себи неку антиграфит заштиту, такав материјал, тако да ти премази који се користе код нових материјала имају функцију да направе одбојност влаге и боје према зиду - каже Марко Ратковић из приватне фирма за скидање графита.

Фото: Архива

 

Ипак, ниједна антиграфит заштита није потпуна и трајна, већ само олакшава посао при скидању графита. Од боје и подлоге на којој је цртеж зависи колико је времена потребно за његово уклањање, које није ни јефтино ни једноставно.

У Београду се неколико приватних фирми бави тим послом. Цена зависи од површине на којој је цртеж, али потребно је да се издвоји од 1.000 па до чак 15.000 евра.

- Сви мисле да је то једноставно, али није тако, зависи ако је графит стар неколико година, да ли је свеж, јер када је постао део зида онда када се скида мора се знати како се не би фасада и зид оштетили - каже Ратковић.

Градска чистоћа је прошле године очистила више од 12.000 квадратних метара фасада и зидова на којима су били исписани графити. На терен излазе по пријави, а како би очистили зид од графита потребно је да температура буде виша од 15 степени.

- Суграђани контактирају прво локалну самоуправу, па онда они нама то проследе и ми онда излазимо на терен како би видели да ли уклањање графита могуће, каква је фасада или да ли је зграда под неком заштитом - каже Мина Цакић из ЈКП "Градска чистоћа".

Фото: Архива

 

Стручњаци тврде да након што је гафит скинут, обавезно треба премазати антиграфит боју, уколико пре тога није постојала. Законом је забрањено цртање графита, а казна за оне који то раде може да буде од 5.000 до 20.000 динара.

Београд је ове године издвојио око милион евра за њихово уклањање, а тренутно се највише графита скида у подземним пролазима у центру града.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".