Међутим, није пријатно када изненада пукне цев у згради или поред ње, те се вода слива низ улицу и око улаза, па и темељи буду угрожени. Тада се многобројни први пут суоче са ситуацијом да проблем који деле са комшилуком морају да решавају као лични. Почиње тражење узрока квара, па се често испостави да он потиче од "дивље мреже".

Управо такву ситуацију недавно су имали становници Улице Радмиле Савићевић из звездарског насеља Миријево, где се изливала канализација. Само што су помислили да је проблем решен, фекалне воде поново су избиле неколико метара ниже од места првобитног квара. Тада су поново упали у замршено клупко, не знајући ко је надлежан за одржавање цеви у овој улици и коме да се обрате за поправку.

- Надлежни из "Водовода" рекли су да је у Улици Радмиле Савићевић неусловна мрежа, која је изграђена без сагласности и ван стандарда овог предузећа, па тако и није у њиховом систему одржавања - каже житељка ове миријевске улице.

Фото: Приватна архива

 

 

Ако није у њиховој надлежности, да ли то значи да сад треба да јуримо инвеститора од којег смо легално и уз сву неопходну документацију и новац купили наше станове?

Исто су се питали и станари зграде у Улици Милована Видаковића 1 у насељу Војвода Влаховић на Звездари, где је тек прошле недеље поправљена напукла цев, због које се вода месецима сливала низ асфалт. Плашећи се да им та вода не поткопа темеље вишеспратнице, обраћали су се градској и општинској инспекцији, ГО Звездара, одакле су им упорно одговарали да је у питању "дивља" мрежа. Тек после писања "Новости", радници су изашли на терен и поправили квар, али нико није сазнао из ког су предузећа и ко их је ангажовао.

Овакви проблеми замршене надлежности, нелегалних прикључака и честих хаварија на цевима највише настају у новоизграђеним квартовима, где се инвеститори по сваку цену прикључују на постојеће мреже, које је неко изградио без дозволе. То ником не смета, све док се цевовод не преоптерети и пукне. Тада се за главу хватају само станари који морају сами да реше проблем. Надлежни из градских и општинских инспекција у овим случајевима немају коме да напишу казну, комшије не знају коме да се обрате и проблем неретко решавају о свом трошку.

НЕСТАНДАРДНИ ВЕНТИЛ


И житељи Улице Данила Бојовића на Вождовцу јавили су нам се забринути, рекавши да је у шахту код броја 18 још прошле недеље пукао вентил и да вода слободно отиче. Надлежни из ЈКП "Београдски водовод и канализација" после треће пријаве изашли су на терен, заменили вентил, и рекли да је реч о мањем квару, те да није било разлога за забринутост јер квар није угрожавао ни систем ни потрошаче.

- Како је у питању нестандардни вентил, набављен је и обрађен како би могао да буде уграђен у шахт - објашњавају из "Београдског водовода".

(Новости)