Ukrajina je bila veliki izvoznik keramičke gline. Dok traje rat u toj zemlji, trgovci pokušavaju da pronađu nova tržišta i ne pitaju za cenu. Stigli su i u Srbiju. Zato iz četiri fabrike apeluju da se zaustavi nekontrolisani izvoz gline.

- Predstavnici velikih proizvođača pokušavaju da ugovore količine za svoje proizvodnje u Španiji, Italiji i Poljskoj. Glina nije obnovljiv izvor, to jednom što se uzme, više se ne može nadoknaditi, ne smemo dozvoliti u ovom trenutku, kada svi poslujemo u vanrednim uslovima, da prepustimo stihiji izvoz strateški važnih sirovina - ističe savetnica direktora Centra za materijale IMS Slavica Živković.

U situaciji kada poskupljuje građevinski materijal, izvođači bi mogli nesmetano da nastave da rade ako bi se investitori odrekli dela prihoda, koji su ionako veliki, pogotovo u stanogradnji, kažu agenti za nekretnine.

Primera radi, kvadrat stana na Novom Beogradu u proseku košta 2.500 evra, gotovo dvostruko više od cene izgradnje.

- S obzirom na to da rat u Ukrajini bukti i da se to odslikava na sve aspekte života, očekivanja da će cene stanova porasti mislim da nemaju prevelikog uporišta u realnosti jer su već dostigle svoj maksimum - smatra Aleksandar Jugović iz Agencije za nekretnine "Euronet".

U Hrvatskoj stanove kupuju stranci 

U Hrvatskoj je gotovo svaki treći kupac nekretnine stranac, a najviše ih je iz Nemačke, Slovenije, Austrije i Češke. U slavonskim mestima cena kvadrata je oko hiljadu evra, a u Dubrovniku i Opatiji idu i do 5.000. U Zagrebu je cena oko 2.200 evra po kvadratu.

- Videlo se u trenutku kada je eskalirala situacija u Ukrajini da je privremeno pao interes kupaca i da je bio nekoliko dana zastoj, ali nakon toga se situacija vratila u normalu - navodi Bora Vujović iz Udruženja poslovanja nekretnina u Hrvatskoj "Opereta".

I u Grčkoj je veliko interesovanje stranaca za kupovinu nekretnina. Zakon poznat kao "Golden viza" omogućava strancima dobijanje stalnog boravka i određenih prava koje imaju Grci ukoliko kupe nekretninu vredniju od 250.000 evra.

- Kupoprodaja teče normalno, već su i cene u blagom porastu. Čak moram reći za Atinu i neka ostrva da je rast i do 20 procenata. Što se tiče ukrajinske situacije, u poslednjih nedelju dana imali smo nešto povećan broj telefonskih poziva od ukrajinskih građana koji su želeli ili da kupe ili da iznajme stambeni prostor - rekao je Bora Vujović.

Ukoliko se zbog ukrajinske krize ekonomska aktivnost dodatno smanji, a nezaposlenost poveća – tražnja stanova bi mogla da padne, a samim tim i njihova cena.

(RTS)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".