Према речима Водолацког, референдум, на којем ће се становници Јужне Осетије изјаснити о питању присаједињења Русији, могао би бити одржан у мају или јуну, преноси ТАСС.

-Мислим да ће 10. априла, када ће се одржати избори за председника републике у Јужној Осетији, већ бити јасни датуми за референдум, када ће га расписати- рекао је Водолацки. -Након избора, полагање заклетве председника, он ће спровести ову процедуру. Мислим да неће требати много времена – мај-јун- саопштио је руски службеник.


Дан раније је председник Републике Јужне Осетије Анатолиј Бибилов рекао да ће та земља предузети законске кораке да у блиској будућности постане део Руске Федерације. Како је за руску агенцију рекла прес-секретар шефа републике Дина Гасијева, процедуре ће бити завршене после председничких избора, који ће бити одржани 10. априла.

Подсећања ради, Јужна Осетија је децембра 1991. једнострано прогласила независност од Грузије. До сада је организовала два референдума о независности - 1992. и 2006. године. Ниједан није добио легитимитет Уједињених нација.

По избијању рата у Грузији 2008. Русија је признала независност Јужне Осетије и Абхазије.