Рубља се тргује јутрос по курсу вишем за 1,0 посто према долару на 84,30 рубље, при чему је у једном тренутку достигла ниво од 82,56 на Московској берзи, што је ниво виђен последњи пут 25. фебруара, дан пре почетка сукоба, преноси Ројтерс.


Према евру, рубља је ојачала за 0,8 процената на 93,36 рубље, а накратко је дотакла ниво од 90,73, најјачи од 23. фебруара.

Јачању руске вауте је у извесној мери допринела последња рунда мировних преговора између Русије и Украјине у Истанбулу, на којима је руска делегација обећала да ће смањити војне операције око украјинске престонице Кијева.

Рубља је на узлазној путањи од прошле недеље када је председник Владимир Путин наложио да се природни гас који се извози у Европу или Сједињене Државе плаћа у валути његове земље, наводи Ројтерс.

Међутим, европске земље које увозе око 40 посто гаса из Русије и плаћају углавном у еврима, кажу да руски државни гасни гигант Гаспром нема право да мења раније утврђене одредбе уговора. Група земаља Г7 такође је одбацила захтеве Москве.

Када је реч о тржишту акција, које је поново отворено након скоро једномесечне паузе, бележи се далеко мањи обим трговања од уобичајеног јер је нерезидентима забрањено да продају акције и руске државне обвезнице ОФЗ деноминоване у рубљама до 1. априла.

Ипак, индекс Московске берзе РТС деноминован у доларима порастао је за 5,1 посто на 926,9 поена, а рубаљски индекс МОЕКС је ојачао за 3,2 процента на 2.485,7 поена.

Авио-компанија Аерофлот, једна од најпрометнијих акција на берзи, скочила је за 8,1 проценат, акције нафтне компаније Росњефт су ојачале за 4,6 осто, а Сбербанке за 3,5 посто, наводи се у извештају.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".