Prema rečima Vodolackog, referendum, na kojem će se stanovnici Južne Osetije izjasniti o pitanju prisajedinjenja Rusiji, mogao bi biti održan u maju ili junu, prenosi TASS.

-Mislim da će 10. aprila, kada će se održati izbori za predsednika republike u Južnoj Osetiji, već biti jasni datumi za referendum, kada će ga raspisati- rekao je Vodolacki. -Nakon izbora, polaganje zakletve predsednika, on će sprovesti ovu proceduru. Mislim da neće trebati mnogo vremena – maj-jun- saopštio je ruski službenik.


Dan ranije je predsednik Republike Južne Osetije Anatolij Bibilov rekao da će ta zemlja preduzeti zakonske korake da u bliskoj budućnosti postane deo Ruske Federacije. Kako je za rusku agenciju rekla pres-sekretar šefa republike Dina Gasijeva, procedure će biti završene posle predsedničkih izbora, koji će biti održani 10. aprila.

Podsećanja radi, Južna Osetija je decembra 1991. jednostrano proglasila nezavisnost od Gruzije. Do sada je organizovala dva referenduma o nezavisnosti - 1992. i 2006. godine. Nijedan nije dobio legitimitet Ujedinjenih nacija.

Po izbijanju rata u Gruziji 2008. Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.