Ове године, за гласање на председничким, ванредним парламентарних и локалним изборима у 13 самоуправа, дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) Србије у иностранству пријавило се 39.777 наших држављана, док је пре две године било њих 13.000.


Они ће у недељу моћи да гласају на 77 бирачких места, што је скоро двоструко већи број биралишта у дијаспори у односу на парламентарне изборе пре две године.

Процедура за пријављивање подразумевала је да су сви који желе да гласају у иностранству, морали да се региструју у надлежном ДКП-у, а бирачко место отвара се уколико се пријави најмање 100 гласача.

Примера ради, Аустрија је више него удвостручила број пријављених гласача, који ће моћи да гласају на чак пет отворених бирачких места, док је 2020. године у тој земљи било отворено само једно биралиште.

Веће је интересовање за гласање и у Немачкој, као и у Швајцарској, где је, на пример, у Цириху, три пута повећан број пријављених гласача.

Највећи број наших људи, очекивано, гласаће у Босни и Херцеговини, где се пријавило њих 11. 435, који ће на располагању имати 15 бирачким места у федерацији и Републици Српској.

На другом месту је Немачка са 7.947 бирача, који ће своје бирачко право моћи да остваре на седам биралишта, а затим следи Аустрија са 3.977 пријављених гласача, где ће бити отворено пет бирачких места.

Најмање држављана Србије за гласање се пријавило у Финској - 115, а затим у Шпанији - 118, Бугарској - 125 и Румунији - 127, тек толико да бирачко место може да буде отворено.

Занимљиво је да ће и "плави шлемови" из Србије имати прилику да гласају у Либану, где ће у бази Уједињених нација бити отворено једно бирачко место за 136 гласача.

Када је реч о бившим југословенским републикама, у Црној Гори гласаће 1.165 људи, на пет изборних места, од којих за три, Подгорица најпре није дала одобрење за гласање, да би, ипак, одобрила гласање и ван дипломатско-конузларних представништава, као што су то учиниле и неке западне земље.

Тако ће држављани Србије у Црној Гори моћи да гласају у Амбасади у Подгорици, Конзулату у Херцег Новом, као и у два удружења Срба, у Сутомору и Беранама, те у Општини у Будви.

Такође, 981 држављанин Србије моћи ће да гласа на два бирачка места у Северној Македонији, у Словенији ће 713 грађана своје право моћи да искорити на једном биралишту у Љубљани, а у Хрватској ће на три места свој глас искористити 629 бирача.

На овим изборима, за разлику од ранијих, гласање у иностранству неће бити одржано само у дипломатским представништвима, већ и у изнајмљеним дворанама, удружењима Срба, али и у појединим фирмама, што је случај на Малти.

За праћење избора у дијаспори пријављен је велики број посматрача.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".