Четвртог дана агресије на СР Југославију, 27. марта 1999. године, противваздушна одбрана војске Југославије забележила је велики погодак. Оборено је "чудо америчке технике", стелт бомбардер Ф-117А. У светским медијима брзо је проширена вест да су НАТО снаге доживеле први званичан губитак. Био је то шок за америчку војну авио индустрију и Вашингтон, после чега је она убрзо и повукла ову серију авиона из производње и оперативне употребе.

Летилицу је оборио је 3. дивизион 250. бригаде Противваздушне одбране, који су у 20.42 сати, захваљујући способности јединице, исправној техници и "малој техничкој иновацији" успели да га погоде са земље.

Житељи села Буђановца и даље воле да се похвале и препричају своје доживљаје НАТО агресије 1999. године.

Фото: ЕПА

 

- Био сам то вече у центру кад смо видели да шљашти нешто на небу! Разбежали смо се. Ја сам бежао на мотору. Возио сам, гледао у небо и чекао да падне на мене. Утрчао сам у кућу и загрлио децу, молили смо се да останемо живи - присећа се Брадарић (70).

Војска Југославије спасила живот пилоту

Иако су Американци кренули у мисију спашавања и одвели пилота Ф-117 Дејла Зелка, живот му је уистину сачувала Војска Југославије.

Комшије кажу да је око 15 ловаца с пушкама пошло у њиве с намером да ухвате пилота, али их је војска спречила. Кад је свануло, настало је весеље које је овековечено на чувеним фоткама.

Фото: ЕПА

 

- Попео сам се на крило, људи су се веселили, играло се ужичко коло, певало се. Често се присећамо тога, памтићемо то док смо живи. Синула су нам три сунца кад је завршено бомбардовање - каже Брадарић.

Весеље трајало до јутра

Јован Јовановић (62), који је те ноћи био дежурни на осматрачници, додаје да је чиста срећа што је авион пао на њиву, а не на куће.

Фото: ЕПА

 

- Ко год да је гледао у небо имао је осећај да ће то нешто пасти на њега. Народ је дошао да види какво је то чудо "невидљиво" - прича нам Јовановић и додаје да је весеље трајало до наредног јутра:

- Неки су узимали делове авиона, неки су их продали, док сигурно има и оних који то чувају. О томе се прича и дан-данас, то је историјски догађај.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".