Četvrtog dana agresije na SR Jugoslaviju, 27. marta 1999. godine, protivvazdušna odbrana vojske Jugoslavije zabeležila je veliki pogodak. Oboreno je "čudo američke tehnike", stelt bombarder F-117A. U svetskim medijima brzo je proširena vest da su NATO snage doživele prvi zvaničan gubitak. Bio je to šok za američku vojnu avio industriju i Vašington, posle čega je ona ubrzo i povukla ovu seriju aviona iz proizvodnje i operativne upotrebe.

Letilicu je oborio je 3. divizion 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42 sati, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da ga pogode sa zemlje.

Žitelji sela Buđanovca i dalje vole da se pohvale i prepričaju svoje doživljaje NATO agresije 1999. godine.

Foto: EPA

 

- Bio sam to veče u centru kad smo videli da šljašti nešto na nebu! Razbežali smo se. Ja sam bežao na motoru. Vozio sam, gledao u nebo i čekao da padne na mene. Utrčao sam u kuću i zagrlio decu, molili smo se da ostanemo živi - priseća se Bradarić (70).

Vojska Jugoslavije spasila život pilotu

Iako su Amerikanci krenuli u misiju spašavanja i odveli pilota F-117 Dejla Zelka, život mu je uistinu sačuvala Vojska Jugoslavije.

Komšije kažu da je oko 15 lovaca s puškama pošlo u njive s namerom da uhvate pilota, ali ih je vojska sprečila. Kad je svanulo, nastalo je veselje koje je ovekovečeno na čuvenim fotkama.

Foto: EPA

 

- Popeo sam se na krilo, ljudi su se veselili, igralo se užičko kolo, pevalo se. Često se prisećamo toga, pamtićemo to dok smo živi. Sinula su nam tri sunca kad je završeno bombardovanje - kaže Bradarić.

Veselje trajalo do jutra

Jovan Jovanović (62), koji je te noći bio dežurni na osmatračnici, dodaje da je čista sreća što je avion pao na njivu, a ne na kuće.

Foto: EPA

 

- Ko god da je gledao u nebo imao je osećaj da će to nešto pasti na njega. Narod je došao da vidi kakvo je to čudo "nevidljivo" - priča nam Jovanović i dodaje da je veselje trajalo do narednog jutra:

- Neki su uzimali delove aviona, neki su ih prodali, dok sigurno ima i onih koji to čuvaju. O tome se priča i dan-danas, to je istorijski događaj.

(Kurir)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".