Замислите да возите, а неко вам да упутство да скренете на леву страну, успете то да урадите, али тек после мале паузе. Разликовање леве и десне стране сложен је неуропсихолошки процес који укључује неколико неуролошких функција, као што су способност интеграције сензорних и визуелних информација, језичку функцију и памћење.

Људска грешка у корену узрока

Потешкоће са одређивањем леве и десне стране, углавном, нису нешто што би могло осим мале забуне да унесе велику пометњу у свакодневни живот. Ипак, ако се бавите неким тешким послом последице могу бити у неким случајевима разорне. Замислите хирурга, који уместо левог оперише десни бубрег. Иако постоје системи, провере и равнотеже за предвиђање и минимизирање оваквих случајева када се догоде, људска грешка често је у корену узрока.

Фото: Профимедиа

 

Није неуролошко оштећење

Потешкоће да одредимо шта је десно, а шта је лево нису последица неког озбиљног неуролошког оштећења. Још су у прошлом веку рађена истраживања у којима су учествовале здраве особе без неуролошких поремећаја. Резултати су показали да је немогућност тренутног разликовања леве и десне стране у простору честа, посебно међу женама.

Корен проблема је у латерализацији мозга, то јест, начину на који су одређене функције везане за десну, односно леву хемисферу мозга. Неке студије показују да постоји извесна веза између степена латерализације и потешкоћа разликовања леве и десне стране.

Ефекат „одвлачења пажње“

Потешкоће са разликовањем десне и леве стране никада не дешавају изоловано. Прометна и сложена места за рад погодно су тло да се овако нешто деси. Уколико у исто време радите више послова, разговарате телефоном, а колеге вас стално нешто питају могуће је да ћете у једном моменту десну страну заменити левом.

У једном испитивању 234 студената медицине је било изложено типичним условима који владају је једној болници – буци, истовременом обављању више послова. Чак и позадинска бука је била довољна, да појединцима одвуче пажњу, па да забораве шта је лево, а шта десно. Резултати су били још лошији код оне групе, која је морала поред свега да одговара на додатна питања. Ефекат одвлачења пажње је био израженији код старијих студената и жена. Занимљиво је да су многи од учесника истраживања мислили да не праве грешке.

Контра технике

У случају да не знамо, шта је десно, а шта је лево, постоје неке технике које могу бити од помоћи. Палац десене руке, постављен под правим углом у о односу на кажипрст у облику слова Л може нас упутити на леву страну. Ипак, и неке од техника нису увек у стању да свима укажу тачно шта је десно, а шта је лево.

(Клиника)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".