Dron koji se zario u baštu uz poruku "Pripremite svoj vrt za sve moguće goste", deo je kampanje kompanije Hortus iz zagrebačkog naselja Dubrava.

Bespilotna letelica "Tupoljev tu-141" srušila se 10. marta kod Jaruna u Zagrebu, ali ni dve nedelje posle ovog događaja nije najjasnije čiji je bio dron ni da li zaista imao eksplozivno punjenje, kako vlasti u Hrvatskoj tvrde. Obzirom da afera sa dronom još uvek pogađa hrvatsku javnost, pomenuta kompanija došla je na ideju da na dovitljiv i kreativan način iskoristi aktuelnost drona, u svoje marketinške svrhe.

Ova letelica je u naoružanje SSSR-a uvedena 1979. godine, kako bi komandnim centrima pružala informacije o kretanju protivničkih snaga. Dometa nekoliko stotina kilometara, bila je opremljena nizom specijalizovanih kamera i radarom.

Ruska vojska je, zvanično, iz upotrebe povukla ovu letelicu neposredno nakon okončanja Hladnog rata, ali su Ukrajinci nekoliko ovih letelica osposobili za upotrebu i vratili u vojni inventar 2014. godine.

Proizvedeno ih je oko 150, a "tu-141" koji su srušio kod Zagreba poleteo je iz Ukrajine, preleteo delove Rumunije i Mađarske, da bi se posle pola aterirao kod hrvatske prestonice.

Kijev je odmah odbacio bilo kakvu vezu sa ovim događajem, što je učinila i Moskva.

Vlasti u Zagrebu tvrde da se u letelici nalazila i bojeva glava sa 40 kilograma eksploziva, ali još uvek nema zvanično prihvaćene verzije događaja.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".