Početak NATO agresije na današnji dan na tadašnju SRJ nazvao je "strašnim datumom" u novijoj istoriji, koji, kako je istakao vladika, mnogo podseća na 6. april 1941.

-Mi ovde u Crnoj Gori najčešće pominjemo žrtve iz Murine, jer smo videli to zgarište našim očima i znamo te porodice. Danas ta deca koja su postradala na Murinu: Miroslav, Olivera i Julija, već bi bili roditelji, da je Bog dao već bi njihova deca išla u školu. To troje dece i troje odraslih sa Murine upisani su među nevine hristolike žrtve i pribrojali se onim žrtvama, onoj deci, starcima, majkama, koji su baš u tim krajevima stradali od nacističkih SS divizija 1943. godine- naveo je vladika, čija beseda je objavljena na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Precizirajući zašto je tokom službe pomenut veliki broj vojnika - Crnogoraca, koji su tokom 1998-1999, braneći naš narod na Kosovu i Metohiji od albanskih terorista, dali svoje živote, Joanikije je rekao da trećina porodica u Crnoj Gori, ako ne i više, ima porodično predanje, a za mnoge je i dokazano, da potiču sa Kosova.

-NJegoš je Crnu Goru nazvao kosovskim zbegom, gde se narod skrio da bi sačuvao iskru slobode, iskru časti i dostojanstva, iskru prave istinite vere. I u Crnoj Gori se živelo za oslobođenje Kosova. Toliko se pevalo u Crnoj Gori o Kosovu, a, naravno, ne može se pevati po diktatu nego se peva iz srca, naročito u doba kralja Nikole, koji je i sam pevao himnu Onamo, ''namo, za brda ona, koja je jedna od najlepših himni posvećenih Kosovu- besedio je Mitropolit Joanikije.

On je kazao da ga njegovo pamćenje seća da je Metohija oduvek pripadala Staroj Zeti i da Crna Gora na nju ima pravo, kao i se i mnogo naroda kasnije naselilo tamo, vraćajući se na svoja stara ognjišta koja su napustili posle Kosovske bitke.

-Naša je obaveza da zapišemo sva imena postradalih iz Crne Gore u borbi za Kosovo i Metohiju- rekao je Joanikije i poručio:

-Da ih unesemo u pomenik za molitveno pominjanje svih tih junaka i svih tih žrtava. Tom spisku se obavezno pridodaju i nevine žrtve troje odraslih i troje dece na murinskom mostu postradalih, koje mi pamtimo kao hristolike žrtve. A one su za zemlje NATO pakta bile samo kolateralna šteta- naveo je on.

Mitropolit je rekao da ovome spisku treba pridodati i sve one koji su postradali od albanskih terorista na Kosovu i Metohiji posle bombardovanja, počevši od dece i omladine iz Peći, Goraždevca i sa celog Kosova i Metohije.

-I videćete da će to biti veliki spisak postradalih. Koliko je tek prognanih! Koliko je tek onih čije je srce prepuklo kada su bili prognani sa Kosova i Metohije! I za njih se takođe treba Bogu moliti- naveo je.

Mnogi, dodao je, od Crkve očekuju da ne pominje agresiju NATO pakta na SRJ, ali "mi smo narod koji neguje pamćenje i ne možemo zaboraviti".

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".