„Украјински отпор је изузетан. Руска војска не успева да се пробије више од 200 километара од својих логистичких база и изгубила је много војника и тенкова, што можемо да видимо преко сателита. и авиона“, 74-годишњи Борељ рекао је у интервјуу шпанској јавној телевизији ТВЕ.

Такође је упитан да ли треће земље треба да наставе да шаљу оружје украјинској војсци како би наставиле њен наводни успех, Борел је одговорио: „Ово је најважније. Јер ц́е све бити одлучено у наредних 15 дана“.

Упитан да објасни конкретан рок, он је додао да "жели да каже да то нец́е бити у року од 24 сата".

„Отпор ц́е се наставити колико год је потребно, али циљ руске инвазије је пропао“, рекао је бивши шпански министар спољних послова. Борељ је рекао да су Руси изгубили трец́ину својих трупа у последњих месец дана, колико је трајала њихова инвазија на Украјину.

"Када се сабере број погинулих, рањених и заробљених, остало је 40.000 војника. То је процена", рекао је он. Борел тврди да је украјински отпор разбио обруч око Кијева.

Фото: Танјуг/АП

 

„Неки градови су у очајној ситуацији, попут Маријупоља, али изгледа да Руси уопште нису способни да заузму Кијев. Зато је неопходно да се хитно настави помагати (Украјинцима) да наставе да пружају отпор у наредним данима. Тако да им је потребно Стингерс и противтенковско оружје је да помогнемо као што смо то чинили до сада“, рекао је шеф европске дипломатије.

Такође је и додао да Русија тренутно не жели ни о чему да преговара јер жели да окупира територију.

"Он жели да преговара у бољој ситуацији. Жели да заврши окупацију обале Црног мора. Жели да дође до источне границе са Молдавијом и тако одвоји Украјину од мора. Украјина је спремна да преговара у сваком тренутку, али на друга страна нема саговорника“, рекао је он и додао да ц́е се преговарати о прекиду ватре.

„То је прва ствар која се ради у оваквим ситуацијама“, истакао је Борељ. Он је одбио да говори о плановима НАТО-а, рекавши да није надлежан за војну алијансу, али је рекао да НАТО намерава да пошаље више трупа у своје земље чланице на источној граници.

Али на дневном реду нема интервенције у Украјини“, закључио је он.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".