Један од највољенијих драмских уметника био је легенда српске глумачке сцене, који је преживео тешке животне околности и поучен лекцијама које би мало ко издржао, на најбољи могући начин је схватио тајну живота.

 

 

Наиме, глумац се дружио са Словенцем Душаном Мајценом, пуковником Југословенске народне армије (ЈНА) и начелником катедре на Вишој војној академији. Мајцен је био стаљиниста, а с обзиром да су се такви у то време прогонили, Власта је, не желећи да га изда, завршио у затвору. Године 1950. ухапшен је и одведен у затвор на Бањицу, одакле је пребачен на Голи оток. Ту је провео три године.

Признаје да није било лако, али да он целу ситуацију није доживљавао јако трагично.

Трудио се да не размишља о судбини која га је задесила, те каже да никада у људима није видео мржњу према себи. Својим “џелатима” увек је налазио изговоре како и зашто раде то што раде. Године 1953. рехабилитован је и враћен у Београд.

 

 

Ипак, због његове прошлости, не само да су му врата бине у позориштима била затворена, него му нису дали ни да гледа представе за које је имао карте.

Оно што је из свега тога схватио, може да промени живот свакоме од нас.

- Све. Цео живот. И рад и немаштина и патња и успеси и радости… Све то спада у оно што се зове живот. Никад нисам био против њега - објаснио је својевремено уз осмех.

На сцени је више од 70 година, а за то време остварио је више од 350 улога, зато га многи сматрају српском глумачком легендом.

 

 

За своји рад добио је бројна признања, а последње, и њему најдраже, јесте то што је проглашен доживотним почасним чланом Југословенског драмског позоришта (ЈДП).

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".