Међутим, овај цртани филм је имао снажну поруку за време у ком је настао.

Овај цртаћ, чији је оригинални назив "Сомеwхере ин Дреамланд" (код нас преведен као "Негде у земљи снова") је своју премијеру имао 17. јануара 1936. Снимили су га чувена браћа Флечер, иначе пољски Јевреји чија је породица емигрирала у САД 1887, док су још били деца.

Њих двојица су у току својих каријера направили велике помаке у анимацији, па су тако поред осталих цртаних јунака, свету донели Коко Кловна, Бети Буп, Попаја, али су били и први аниматори који су оживели Супермена у покретној слици.

Када је у питању цртани филм са сиромашном децом, он је био један од оних које су Флечерови радили тридесетих година, покушавајући да подигну друштвену одговорност и свест код сународника.

Наиме, у време кад је овај цртани настао, у САД су се и даље осећале последице Велике депресије коју је узроковао пад берзе 29. октобра 1929, коју данас знамо под именом Црни уторак, пише "Редпортал.рс".

Ова прва велика економска криза погодила је цео свет, оставивши несагледиве последице по економију, али и по људске животе. Многи у њој виде и главни разлог за избијање Другог светског рата и многих других проблема.

Имајући то све у виду, Флечерови су били једни од људи који су и продукцијом оваквих цртаних филмова желели да подигну друштвену солидарност на виши ниво, будући да су сиромашна деца, онаква каква су приказана у овом цртаном филму, била чест призор у свим крајевима САД-а.

Управо из тог разлога, занатлије и људи који имају посао, тачније кројач, пекар и власник продавнице, на крају овог цртаћа деци доносе храну и остале потребне ствари, како би и њихово детињство могло да прође што лакше.

Ипак, филм је толико емотивно тежак да су неки модерни дистрибутери одлучили да избришу почетних 3 минута филма јер би “били превише тешки за данашњу децу”.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".