Истог трена је уследила салва коментара са разним дезинформацијама - од тога да је реч о некој мутацији проузрокованој давним бомбардовањем наше земље, преко упозорења да је изузетно отровна, до тога да је доспела из Чернобиља бежећи од рата.

Све ове наводе демантовао је у изјави за "Блиц" доц. др Милош Петровић са Департмана за Фитомедицину и заштиту животне средине Пољопривредног факултета у Новом Саду који нам је кроз смех рекао да ништа од тога није истина, поготово не да је стигла из Чернобиља.

- Истина је да је ова форма релативно ретка, а сама врста на нашу велику жалост није ретка и спада у групу опасних полифагних штеточина у пољопривреди. Врста на фотографији која се шири мрежама је Незара виридула (Л.) код нас позната и као зелена повртна стеница. Стеница се код нас први пут појавила 2008. године, а 2011. године су примећене прве економски значајне штете на гајеним усевима (соја и парадајз) - прича за "Блиц" др Петровић.

Исто тако објашњава да црвена није једина боја у којој можете затећи ове омражене инсекте.

- Ова врста има девет форми боја, што се стручно назива полиморфизам. Јединка са слике припада форми аурантиаца те јој је пун назив Незара виридула ф. аурантиаца. Ова форма се сматра изузетно ретком. У јапану се нпр. налази једна индивидуа на 5.000 зелених индивидуа а код нас се најчешће може пронаћи у рано пролеће или касну јесен када људи у својим домовима приликом великог пролећног спремања башта, шпајзева и шупа проналазе места где су стенице презимеле у групама а у очи им упадне и ова наизглед чудна, али заиста лепа и интересантна јединка, опет наглашавам, врсте која је у нашој држави опасна штеточина великог броја гајених биљака. Највеће штете прави у производњи парадајза, паприке, соје, у последње време и мака и других гајених биљака - објашњава нам др Милош Петровић.

Све у свему, др Петровић јасно подвлачи да грађани не треба да дижу панику, нити развијају теорије завере јер је оваква појава потпуно нормална у природи, та да буба може да штети само биљкама, не и човеку.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".