Занимљиву анализу о том случају поделио је на свом Фејсбук профилу метеоролог Марко Чубрило. Он је поделио статус др Александара Ивковића стручњака за радиологију, који се осврнуо на актуелна питања и дилеме у вези са ситуацијом у Чернобиљу. Његов текст преносимо у целини:

Појавили су се панични наслови у медијима о томе како је дошло до великог скока вредности радијације у зони Чернобиља. Без икакве намере да улазим у политику, да објасним ситуацију око радијације.

На два од три детектора у зони саркофага су забележене повишене вредности радијације. На трећем, који се иначе налази између ова два, нема никаквог повећања.

Фото: Архива Новости

 

Да би деловало што драматичније шире се вести изражене у нано јединицама јер делује страшније када се напише 65400 нано нечега, него 0.65 нечега (0.0000654 Св).

Слично је било и код нас када се ширила паника о осиромашеном уранијуму бројком од 14500 бекерела коју ће добити свако од нас ако живи још 4.5 милијарди година. Реално ради се о бројкама које нису опасне, могао би проблеме да има само неко ко следећих 10 година не мрда из зоне веће од 1 метра од наводног извора зачења.

Никакви радиоактивни облаци, нити падавине неће постојати, то је бесмислица оних који користе прилику да шире своје секташке ставове о радијацији.

Чак и да је стварно измерен пораст радијације, то нису никакви нови избоји већ оно што и тако постоји тамо.

Демантовано је да је саркофаг оштећен, мада је неважно и да јесте, не служи ничему и тако.

 

 

Најближа мерна станица којој се поуздано може веровати је у Пољској, пратим од јутрос нивое радијације, нема никаквог повећања. Нема ни у Украјини, ни у Русији а ни у Белорусији али због рата не сматрам их поузданим тренутно.

Прекините са паником, они који паниче, нема никакве опасности.
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".