У Албанији су избили масовни протести који се одвијају у светлу страха од нестанка електричне енергије и несташице хране јер ова бивша комунистичка држава долази у опасност да постане прва која ће поклекнути под пред економским последицама рата у Украјини, а не треба губити из вида да се у кризи налазе још од епидемије корона вируса. Цене бензина су највише у Европи и износе 2,07 евра по литру и свакодневно расту у једној од најсиромашнијих земаља на континенту, а где притом минимална плата износи тек 248 евра месечно.

Премијер Еди Рама обрушио се на оне који протестују, рекавши да је протест због последица рата у Украјини "национална срамота" за једну чланицу НАТО-а, што Албанија јесте. Протести, у којима се захтева смањење пореза, проширили су се широм земље током пет узастопних масовних скупова незадовољних грађана у престоници Тирани. Било је и хапшења, док истовремено кружи реална бојазан да би влада могла пасти ако се цене и порези не смање, обзиром да трошкови живота измичу контроли, преноси британски "Телеграф".

Фото: Танјуг/АП

 

 

Владајућа Социјалистичка странка Албаније смањила је доприносе на плате до 325 евра месечно на нулу, па их преполовила на плате од 407 евра, што ступа на снагу 1. априла. Држава је и пакет помоћи од око 182 милиона евра како би се спречио раст рачуна за електричну енергију. Цена по мегаватсату креће се око 546 евра у земљи у којој је енергија коју користе домаћинства готово у потпуности управо електрична енергија. Прошле године цена је износила 51,7 евра.

"Подржавамо санкције, оне су наша жртва"

Министрарка енергетике и инфраструктуре, Белинда Балуку, признала је да је Албанија "потпуно изложена" новим ценама почетка рата у Украјини, и да су оне погодиле "виталне производе" попут хлеба, уља и млека. Такође је упозорила да ће се ствари само погоршати ако земље уведу забрану извоза енергије како би заштитиле своје привреде од кризе.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Цене су јако велики проблем за џеп сваког албанског грађанина, али са друге стране, суочићемо се са несташицама... апсолутно је могуће да дођ до редукција цена - рекла је Балуку. Албанија има три хидроелектране које у годинама са више падавина могу задовољити 70 посто енергетских потреба земље. У сушним годинама тај проценат пада на 50 посто, а тренутно је захватила трећа сушна година за редом.  - Кише нема, Бог нам не помаже - рекла је Баллуку.

- У потпуности подржавамо све санкције - рекла је. "То је жртва за сваког Албанца у земљи, али је и жртва за владу јер смо тренутно у врло тешкој позицији - додала је она.

Албанија увози половицу пшенице за своје потребе, а четвртина тог увоза долазила је управо из Русије. Министарка пољопривреде, Фрида Крифца, каже да би се залихе пшенице требале задржати док не дође до промена у продајним ланцима које би требале да доведу до повећања увоза из Француске, Канаде и Аргентине.

Смањење пореза

Највећи проблем с којим се суочавају пољопривредници представља нагли раст цена виталних ђубрива, која су се углавном увозила из Русије и Украјине, истиче министарка пољопривреде.

- Цене расту и то на дневној бази - изјавила је Крифца за "Телеграф". Влада је смањила трошкове на гориво за пољопривреду на нулу, а планира да омогући и субвенције за набавку ђубрива у пољопривреди, која представља до 20 посто БДП-а и обезбеђују 4 посто радних места.

Настављају се радови и на музеју Тиранска пирамида, некада најскупљој згради у Албанији, која је изграђена у спомен на диктатора Енвера Хоџу, комунистичког лидера који је Албанијом владао 41 годину. "Маузолеј" ће се поновно бити отворен следеће године као "старт-ап" и предвиђено је да постане средиште за младе предузетнике, те симбол албанске тежње према Западу након деценија самоизолације коју је наметнуо Хоџа, као и процеса демократске транзиције који је започео 1991. године.

Албанци данас далеко више обожавају Дуа Липу, британску поп звезду албанског порекла са Косова, него енглеског комичара Нормана Висдома, који је популарност стекао филмовима који су били поштеђени оштрих забрана које је наметала владавина Енвера Хоџе.

Пут у ЕУ "на кочници"

Процват албанског туризма, који представља 27 посто БДП-а, додатно продубљује везе са Западом, упркос акутним проблемима са корупцијом и криминалом.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Чланство у Еуропској унији и даље је кључно када су у питању амбиције Албаније, али је њен пут према том циљу закочен препором око питања македонског језика између чланице ЕУ Бугарске и Сјеверне Македоније, која уз Албанију такође има статус кандидата,а које су требале заједно да отпочну приступне преговоре, али до чега још није дошло. Као блиску савезницу Вашингтона, и Велика Британија Тирану сматра кључним бедемом против руског утицаја на Балкану. Тиранска пирамида на пример, служила је као база НАТО-а током Агресије на СРЈ 1999. године.

(The Telegraph)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".