У Бриселу оцењују да је у питању инструмент којим ће ЕУ постати ”прави одбрамбени и безбедносни геополитички актер”, способна да делује ”брзо и снажно кад год избије криза, са партнерима ако је могуће и сама када је то потребно”.

”Данашњим усвајањем ''Стратешког компаса'' јачамо нашу заједничку безбедност и одбрану. У изазовним временима, морамо да радимо на јачању наше сарадње у областима безбедности и одбране, како унутар ЕУ тако и кроз јаке трансатлантске односе”, поручила је шефица дипломатије Шведске, Ан Линде.

Рад на ”Стратешком компасу” започет је у ЕУ још 2020. године када је ЕУ спровела анализу кључних претњи и изазова за Унију и државе чланице, укључујући глобалне и регионалне претње, као и конфликте у суседству изазване од стране државних и недржавних актера.

Документ на преко 40 страна предвиђа побољшање спремности оружаних снага ЕУ и развијање капацитета за брзо распоређивање до 5.000 војника у зонама конфликта, заједничко улагање у војну оспособљеност ЕУ за деловање на копну, на мору, у ваздуху, у сајбер домену и у свемиру.

Наглашава се важност јачања капацитета ЕУ за одвраћање и реаговање на сајбер нападе и стране дезинформационе кампање и мешања.

Истовремено, указује се на важност јачања сарадње ЕУ са НАТО, УН, и ОЕБС и подстицања сарадње са појединачним партнерима као што су САД, Канада и Норвешка и друге земље.

У светлу рата у Украјини поштрен је речник који се односи на Русију при чему је у усвојеном документу избачен део око ”ангажмана са Русијом по неким питањима”.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".