Према сазнањима листа, реч је о бродовима који се налазе у Ријеци, Бетини и Скрадину, али су, наводно, с руским физичким и правним особама повезана још три брода чија се блокада наводно разматра.

Једна од блокираних јахти је, према незваничним информацијама, луксузна јахта “Ројал Романс”, вредна око 180 милиона долара, а чији је власник наводно украјински олигарх Виктор Медведчук, иначе блиски пријатељ Владимира Путина, који је био и кум његовој ћерки.

Уз блокаду фирме "Ђуро Ђаковић" Термоенергетска постројења (ТЕП), то су прве блокаде у Хрватској које су почеле да се спроводе на основу Уредбе Савета ЕУ о рестриктивним мерама у погледу радњи које поткопавају или угрожавају интегритет, суверенитет и независност у овом случају Украјине.

Засад, пише лист, није познато ко је у поседу или власништву блокираних бродова.

Блокирани су, наводно, и банковни рачуни појединих фирми, а спомиње се да је, уз "Ђуру Ђаковића" ТЕП, реч о још шест фирми које су повезане са санкционисаним руским правним или физичким особама.

Велики број запослених има само "Ђуро Ђаковић" ТЕП јер се у осталих шест фирми, према незваничним информацијама, ради о укупно нешто више од десетак запослених.

Министарство финансија, пише Јутарњи, покушава да нађе модел како би пословање фирме "Ђуро Ђаковић" ТЕП одвојио од њеног руског власника да би могла да настави да ради.

Циљ санкција, наводи се, "није да се уништи пословање које нема везе с руским власником, него да се онемогући коришћење привредних ресурса, односно приватне имовине за особе које се нађу на тим листама, а које подривају или суфинансирају или су активно укључени у агресију на Украјину те да се њима онемогући располагање том имовином како би се, између осталог, извршио својеврсни притисак на локалну државну политику".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".