Пре гласања сви са правом гласа требало би да добију позив за гласање, али на бирачко место можете и без њега, битно је само понети неки лични документ (личну карту) којом се утврђује идентитет особе која гласа.

Пре свега, бирачко место одређује се тако да буде лако доступно бирачима. Оно може да обухвати, део једног насељеног места, цело место или више њих, а то зависи од броја бирача. Њих на једном месту може да буде најмање 100, а највише 2.500. У појединим случајевима комисија може да дозволи да на једном месту буде више од 2.500 бирача, уколико не постоје услови да се отвори више гласачких места, или да их буде мање од 100 ако би потенцијалним гласачима то отежало одлазак на гласање.

Фото: Н. Живановић

 

 

За бирачка места се одређују превасходно простори у јавној својини, а тек изузетно у приватној. Простор за мање од 1.000 гласача на једном месту мора бити бар 30 квадрата, док за више од тог броја мора бити бар 50 квадратних метара.

На улазу на бирачко место мора јасно да буде истакнута ознака бирачког места, збирна изборна листа кандидата и информативни постери. У просторији мора да буде истакнута застава Србије.

Бирач прво долази код члана одбора који рукује УВ лампом. Затим се утврђује његов идентитет, проверава бирачки списак, па се бирач прослеђује до члана одбора који рукује спрејом за обележавање прста гласача. Уколико је потребно, наредни члан бирачког одбора подучава гласача о начину на који се гласа, будући да се одржавају и председнички и парламентарни, а у 13 општина и локални избори, те након тога бирач приступа месту за гласање. 

Како би се обезбедила тајност гласања, морају постојати паравани тако да други гласачи или чланови бирачког одбора не могу да виде како гласач попуњава листић. 

Бирачко место мора да буде уређено тако да особе са инвалидитетом имају несметан прилаз. 

На свакој гласачкој кутији мора бити јасно истакнута листа кандидата, како би гласачима било јасно у коју кутију убацују који гласачки листић. 

Уколико се истовремено одржавају и парламентарни и председнички и локални избори, као што ће бити случај 3. априла, гласање се обавља на месту које је одређено за парламентарне изборе. 

(24седам)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".