Даље је поручила да све провокације или једностране акције морају избећи јер би оне биле директно против интереса грађана у региону.

- Позивамо руководство Београда и Приштине да предузму одговоран приступ и да кроз дијалог уз посредовање ЕУ избегну сваку даљу ескалацију, поново успоставе мирну атмосферу и раде на постизању остварљивих решења. У интересу је свих да нађу начин којим би се омогућила слобода кретања и побољшао свакодневни живот људи - наводи се у саопштењу високог представника ЕУ за спољне послова Жозепа Бореља поводом ситуације на северу Косова и Метохије.

- Дијалог уз посредовање ЕУ једина је платформа за решавање свих отворених питања и ми снажно позивамо обе стране да га у потпуности искористе - нагласио је Борељ.

Фото: Танјуг/АП

 

У саопштењу Европске службе за спољне послове се још једном истиче да сви споразуми постигнути у процесу дијалога уз посредовање ЕУ од његовог почетка 2011. остају валидни и обавезујући за обе стране.

- Претходни споразуми представљају значајан елемент за свеукупну нормализацију односа Косова и Метохије и Србије. ЕУ и њене државе чланице позивају КиМ и Србију да без одлагања и у потпуности поштују и примене све своје обавезе проистекле из дијалога - закључује се у саопштењу.