Тзв. премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти позвао је данас грађане да лично предају српске регистарске таблице и поручио да неће предузети ништа против министра за повратак и заједнице Горана Ракића који се придружио грађанима на административном прелазу Јариње који су блокирали пут због одлуке тзв. владе у Приштини у вези са таблицама. 

Он је на конференцији за новинаре рекао да замена таблица не може одмах да се изврши јер у саобраћају нису сва возила, али да намера није да се прате сва возила која немају тзв. косовске ознаке, преноси Коха.

Курти је рекао и да га је министар Ракић лично обавестио да "не покушава да ескалира ситуацију".

- Имамо неслагања, али не могу да се жалим на комуникацију. Колико сам информисан и што ми је рекао верујем да је покушао да не ескалира ситуацију, да нема насилне радње и не мислим да предузимам мере против њега - рекао је Курти.

On je истакао i da su specijalne jedinice policije na severu Kosova kako bi štitile i čuvale adminsitrativne prelaze i još jednom je pozvao građane da uklone barijere i rekao da je srećan što se problem s registarskim tablicama bliži kraju.

- Prepreke na putu i ovi kamioni su vlasništvo opština i to predstvlja kršenje javne svojine. Pozivam gradonačelnike da povuku opštinska vozila sa puta i Srbe da odustanu jer su ovim blokirali sebe - rekao je Kurti.

(Блиц)