НА самом почетку турнеје принчевски пар наишао је на проблеме. Људи у округу Толедо у држави Белизе успротивили су се посети монарха. "Не желимо да слете на нашу земљу", рекао је британским медијима представник Индијан Крика Себастијан Шол. Портпарол Кенсингтонске палате потврдио је да је распоред посете измењен због "деликатних питања".

Посета Кејт Мидлтон и принца Вилијама Карибима (тачније Белизе, Бахами и Јамајка) једно је од најважнијих краљевских путовања ове године. План турнеје предвиђао је посету земаљама Комонвелта (Комонвелт је традиционални енглески појам за политичку заједницу основану због општег добра) поводом платинастог јубилеја Елизабете II. Егзотична путовања представника краљевске породице увек привлаче велику пажњу медија. Недељу дана, Вилијам и Кејт ће бити у пратњи британских акредитованих новинара како би извештавали о појединачним догађајима организованим у оквиру Краљевске турнеје.

Међутим, краљевски пар још увек није слетео на предвиђену дестинацију и већ је наишао на проблеме. Испоставило се да Виндсори нису добродошли у Белизе.

У агенди посете Белизеу била је и посета фарми какаоа Акте'ил Ха у Индијан Крику. Међутим, ова тачка је промењена, што је званично потврдила Кенсингтонска палата.

- Можемо потврдити да је због деликатних проблема у Индијан Крику посета преусмерена на друго место. Даљи детаљи ће бити достављени у догледно време - рекао је портпарол Палате.

Информацију је потврдио и званичник владе Белизеа који је рекао да је "фарма Индијан Крик била једна од локација које се разматрају" и да је „друга локација изабрана за представљање какао индустрије на Краљевској турнеји”.

О чему се заправо ради? Заједнице Индијан Крика у округу Толедо не желе да принц Вилијам и Кејт Мидлтон дођу код њих.

- Не желимо да слете на нашу земљу. Могу да слете било где, али не код нас - представник Индијан Крика Себастијан Шол рекао је новинарима Дејли Мејла.

Много узбуђења изазвала је и информација о слетању краљевског хеликоптера на локални фудбалски терен, која наводно није претходно договорена са домаћинима.

Како преноси британски "Гардијан" на локалном ТВ Каналу 7, наглашено је да овај случај има дубљу позадину. Медији указују да се највероватнији разлог заснива на нерешеном питању права на земљиште, које датира из времена колонијализма. Белиз (раније познат као Британски Хондурас) је стекао независност 1981. Припада Заједници нација. Шеф ове државе номинално је краљица Елизабета II.

(Гардијан)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".