NA samom početku turneje prinčevski par naišao je na probleme. LJudi u okrugu Toledo u državi Belize usprotivili su se poseti monarha. "Ne želimo da slete na našu zemlju", rekao je britanskim medijima predstavnik Indijan Krika Sebastijan Šol. Portparol Kensingtonske palate potvrdio je da je raspored posete izmenjen zbog "delikatnih pitanja".

Poseta Kejt Midlton i princa Vilijama Karibima (tačnije Belize, Bahami i Jamajka) jedno je od najvažnijih kraljevskih putovanja ove godine. Plan turneje predviđao je posetu zemaljama Komonvelta (Komonvelt je tradicionalni engleski pojam za političku zajednicu osnovanu zbog opšteg dobra) povodom platinastog jubileja Elizabete II. Egzotična putovanja predstavnika kraljevske porodice uvek privlače veliku pažnju medija. Nedelju dana, Vilijam i Kejt će biti u pratnji britanskih akreditovanih novinara kako bi izveštavali o pojedinačnim događajima organizovanim u okviru Kraljevske turneje.

Međutim, kraljevski par još uvek nije sleteo na predviđenu destinaciju i već je naišao na probleme. Ispostavilo se da Vindsori nisu dobrodošli u Belize.

U agendi posete Belizeu bila je i poseta farmi kakaoa Akte'il Ha u Indijan Kriku. Međutim, ova tačka je promenjena, što je zvanično potvrdila Kensingtonska palata.

- Možemo potvrditi da je zbog delikatnih problema u Indijan Kriku poseta preusmerena na drugo mesto. Dalji detalji će biti dostavljeni u dogledno vreme - rekao je portparol Palate.

Informaciju je potvrdio i zvaničnik vlade Belizea koji je rekao da je "farma Indijan Krik bila jedna od lokacija koje se razmatraju" i da je „druga lokacija izabrana za predstavljanje kakao industrije na Kraljevskoj turneji”.

O čemu se zapravo radi? Zajednice Indijan Krika u okrugu Toledo ne žele da princ Vilijam i Kejt Midlton dođu kod njih.

- Ne želimo da slete na našu zemlju. Mogu da slete bilo gde, ali ne kod nas - predstavnik Indijan Krika Sebastijan Šol rekao je novinarima Dejli Mejla.

Mnogo uzbuđenja izazvala je i informacija o sletanju kraljevskog helikoptera na lokalni fudbalski teren, koja navodno nije prethodno dogovorena sa domaćinima.

Kako prenosi britanski "Gardijan" na lokalnom TV Kanalu 7, naglašeno je da ovaj slučaj ima dublju pozadinu. Mediji ukazuju da se najverovatniji razlog zasniva na nerešenom pitanju prava na zemljište, koje datira iz vremena kolonijalizma. Beliz (ranije poznat kao Britanski Honduras) je stekao nezavisnost 1981. Pripada Zajednici nacija. Šef ove države nominalno je kraljica Elizabeta II.

(Gardijan)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".