У говору одржаном на пролећном конгресу Конзервативне странке у Блекпулу, на којем је био и украјински амбасадор у Лондону Вадим Пристајко, рекао је да услед Путиновог напада свет суочен са избором између слободе и угњетавања.

- Знам да инстинкт нашим људима сваки пут говори да изаберу слободу, баш као и Украјинцима. Могу вам дати неколико примера: када су Британци у великом броју гласовала за Брегзит, не верујем да је то било зато што су били помало непријатељски настројени према странцима, него зато што су хтели да буду слободни и да раде ствари другачије.

Доналд Таск, бивши председник Европског већа, оценио је да су Џонсонови коментари увредљиви.

 

 

- Још се сећам ентузијазма Путина и Трампа после резултата референдума. Борисе, твоје речи вређају Украјинце, Британце и здрав разум, написао је Таск на Твитеру.

Џонсон је наљутио и неке колеге из странке, који су га оптужили да узрокује поделе у време када Запад мора да покаже јединство против Русије.

- Ако желимо да победимо Путина, морамо да имамо међународно лидерство и јединство. Упоредивши борбу украјинског народа против Путинове тираније са Британцима који су гласали за Брегзит нарушио је углед државништва који смо почели да градимо - рекао је Тобијас Елвуд, шеф парламентарног одбора за обрану.

 

 

Ги Верхофстад, бивши белгијски премијер и некадашњи координатор Европског парламента за Брегзит рекао је да је Џонсоново поређење 'сулудо'.

- Да сам Украјинац, био бих увређен. Да сам Британац, било би ме срамота. Као француски дипломата, нећу ништа коментарисати на Твитеру, написао је Филипе Ерера.

- Борис Џонсон је национална срамота. Његово глупирање је у супротности с храбрим вођством Владимира Зеленског. Упоредити референдум са женама и децом који беже од бомби је увреда сваком Украјинцу - коментарисао је Ед Дејви, вођа Либералних демократа.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".