Министарство спољних послова Русије изразило је данас забринутост због заоштравања ситуације на КиМ, оцењујући да су поступци привремених приштинских институција провокација чији је циљ протеривање Срба из аутономне покрајине.

- Веома смо узнемирени заоштравањем ситуације у северним регионима српске аутономне покрајине Косово...У суштини, реч је о покушају локалних Албанаца да заузму подручја покрајине насељена Србима и да тамо успоставе своју контролу. Ове кораке сматрамо провокацијом чији је циљ наставак етничког чишћења и протеривања Срба са Косова - наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.

Руско Министарство такође позива власти у Приштини да хитно повуку полицијске јединице из северних делова покрајине, зауставе саботаже и озбиљно се посвете задацима решавања ситуације.

- Очекујемо да амерички и европски покровитељи Приштине коначно имају отрежњујући ефекат на своје штићенике како би се избегао деструктиван сценарио који прети читавом региону - додаје се у саопштењу.

(Спутњик)