Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je danas zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na KiM, ocenjujući da su postupci privremenih prištinskih institucija provokacija čiji je cilj proterivanje Srba iz autonomne pokrajine.

- Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo...U suštini, reč je o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i proterivanja Srba sa Kosova - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti u Prištini da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova pokrajine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rešavanja situacije.

- Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbegao destruktivan scenario koji preti čitavom regionu - dodaje se u saopštenju.

(Sputnjik)