По другој причи, док је народ чији је председник био, живео на ивици беде, Фидел Кастро је уживао у изобиљу, а све у вези са својим приватним животом, љубавнице, осморо деце, па и саму супругу, чувао је као строгу тајну.

Једина званично позната Кастрова супруга била је Мирта Дијаз Баларт која је била жена из богате породице. Ћерка истакнутог кубанског политичара и градоначелника, упознала је Кастра на студијама филозофије на Универзитету у Хавани. Пар се венчао 1948. и добио једно дете познато као Фиделито. Међутим, 1955. њихов брак је пропао и Мирта и Фидел су се развели. Она се потом удала за његовог заклетог непријатеља, човека који је подржавао Фулгенсија Батисту, лидера Кубе збаченог током Кастрове револуције.

Друга позната партнерка му је била учитељица Далија Сото дел Валер. Прву је варао с Наталијом Ревуелта, а Далију са својом секретарицом Силијом Санчес, која му је 30 година била блиска сарадница и највернији савезник, пратилац и најближи пријатељ до његове смрти од карцинома плућа 1980. године.

Али то нису једине љубавнице које је имао. Хуана Вера, то јест Хуанита, била је његов преводилац за енглески језик и високо рангирана у тајној служби, Гладис је била стјуардеса која је са њим путовала у иностранство, Пилар или Пили његов преводилац за француски језик. Али ни то нису све љубавнице, него само оне с којима је најчешће проводио време.

Кубанци о томе нису ништа знали. Јавност је деценијама знала само мали део чињеница из приватног живота Фидела Кастра.

Кастрово најстарије дете (бар међу оном децом коју је признао) је Фиделито, Фидел јуниор. Он је једино дете које је Мирта родила. Убрзо након меденог месеца који је с њим провела у Њујорку, Мирта је престала да му буде занимљива, па су се 1955. године развели, али је Фидел добио старатељство над сином.

Под лажним именом, Хосе Раул, Фиделито је студирао нуклеарну физику у Русији. Оженио се Рускињом, а по много чему личи на свог оца: воли моћ, а улицама Хаване увек је ходао окружен гомилом телохранитеља.

За разлику од односа с Миртом, који је био хладан и без емоција, Кастрова веза с Наталијом Ревуелта била је пуна страсти. За Наталију се говорило да је најлепша жена која је икад ходала улицама Хаване. Наталија, позната и као Нати, потицала је из аристократске породице и донирала је новац Кастровом покрету. Тада је била у браку са угледним хирургом, и дуго је била симпатизер Кастрових идеја. Почела је да се дружи с њим, а потом му је постала и љубавница.

Према писању Њујорк Тајмса, Кастро и Ревуелта су размењивали писма пуна страсти и често у препискама дискутовали о филозофији и револуцији.

"Горим", написао јој је Кастро 1954. "Пиши ми, јер не могу да живим без твојих писама".

Фото: Википедија

 

Неколико месеци након што се Кастро развео од Мирте, Наталиа је 1956. родила ћерку Алину, која је Кастрова једина ћерка, која је, када је одрасла, жестоко критиковала политику Кубе. Фидел је 1993. сазнао да Алина намерава да напусти Кубу, па је наредио својим шпијунима да то спрече по сваку цену. Међутим, на Божић исте године Кастро је сазнао да је Алина побегла из домовине, маскирана периком и с лажним шпанским пасошем. Помогли су јој сарадници из иностранства. Кастро је полудео, назвао своје шпијуне и поручио им да су неспособне будалетине. Алина се више никада није вратила на Кубу, а 15 година касније, у Мајамију сусрела се са некадашњим Кастровим телохранитељем. Алина је живела скромно у Мајамију и никада није искористила везе које је стекла док је била с Кастром.

Након Мирте и Наталије, дошла је Далија Сото дел Вале, најважнија, али најмање позната од свих Кастрових жена, иако је живела са њим до краја његовог живота. Упознали су се 1961. године за време јавног скупа у Вила Клари. Кастро ју је приметио док је стајала у првом реду слушајући његов говор. Срели су се још три пута након тога, а онда јој је Кастро предложио да се пресели у Хавану, где ју је дискретно сместио у једну кућу у предграђу Хаване.

Далија му је између 1962. и 1974. родила пет синова и свима им је прво слово А у имену: Алексис, Алекс, Алехандро, Антонио, Ангелито. Сва петорица и данас живе на породичним имањима у хаванској четврти Сибони у условима који су далеко другачији од оних револуционарних у које се заклињао њихов отац. Виле и окућница у којима живе изгледају као рајски вртови – окружени су палмама, воћкама наранџе, лимуна, мандарина, банана.

За Далију се дуго није знало, али њихова веза је досегла дно након што је Кастро 1984. године сазнао да га Далиа вара с Јоргеом, чланом његове пратње, који је повремено служио и као возач. Кастро је наравно побеснео, наводно након што је сазна о афери своје жене, Фидел се није вратио кући својој жени и сви су мислили да је то крај њихове љубави, али догодило се нешто сасвим другачије. Након месец дана наставили су заједнички живот као да се никад ништа није догодило, а Јорге је преко ноћи нестао. Никада више нико за њега није чуо нити га је ико више видео. Нико није питао где је и што му се догодило. Деценијама Кубанци нису знали ништа о Далији, а први пут се на кубанској телевизији појавила тек 2001. године.

Једна од сигуно најконтроверзнијих жена у Фиделовом животу била је шпијун ЦИА. Марита Лоренц је, како се верује, 1959. била послата из САД како би убила Кастра, али у одсудном тренутку није могла да повуче обарач, јер га је заволела. Она је постала његова љубавница и годину дана по доласку на Кубу покушала је да убаци капсуле са отровом у Кастров десерт, али је он открио њену намеру.

„Мислила сам да ће ме упуцати, али ми је дао пиштољ и рекао ми: ’Јеси ли дошла да ме убијеш?’ Онда је узео дим цигаре и затворио очи. Није се бранио јер је знао да ја то не могу да урадим. Још ме је волео и ја сам још волела њега“, рекла је Лоренц својевремено. Она је тада, како каже, бацила пиштољ.

(Стил.Курир.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".