Имена Месеца која се често неконвенцијално користе, потичу од индијанских, колонијалних америчких и других традиционалних европских и северноамеричких народа који се преносе кроз генерације.

Рецимо, име јануарског пуног Вучјег Месеца није традиционално индијанско име него се сматра да је енглеског порекла, а да су га европски досељеници донели у Америку.

- Пун Месец у јануару - Вучји Месец: због хладних и дугих ноћи током којих вукови лутају у потрази за храном.

- Пун Месец у фебруару - Снежни Месец: због обилних снежних падавина које се јављају у фебруару. 

- Пун Месец у априлу - Ружичасти Месец: име је референца северно-америчких староседелаца на раноцветајући дивљи цвет који се најпре јавља у северној Америци на почетку пролећа.

- Пун Месец у мају - Цветни Месец: због обиља цвећа које цвета или је у то време у пуном цвату.

- Пун Месец у јуну - Месец јагода или Месец руже: у Северној Америци је добио име у част јагоде, док је у Европи посвећен ружама које су у пуном цвату у јуну.

Фото: Профимедиа

 

- Пун Месец у јулу - Месец јелена: јер у у јулу јеленима расту нови рогови.

- Пун Месец у августу - Јесетрин Месец: јер су стари народи Северне Америке веровали да се највише јесетре хвата у ноћи пуног Месеца у августу.

- Пун Месец у септембру - Жетвени Месец: пун Месец у септембру добио је име по пољопривредним радовима који се обављају у том месецу. Ово време одговара и традиционалној берби кукуруза, па се назива и Месец кукуруза.

- Пун Месец у октобру - Месец лова. Октобар је месец када су ловци на јелене и други дивљач најактивнији. У то време опадне лишће са грана, па им је мета уочљивија.

- Пун Месец у новембру - Дабров Месец. Новембар је месец када се даброви повлаче у своје јазбине, али и месец када их ловци интензивно лове због коже.

- Пун Месец у децембру - Хладни Месец, јер су децембарске ноћи дуге и хладне. 

Постоје наравно и друге алтернативе у зависности од дела света и обичаја који се упражњавају.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".