Град древне богиње Атине, Грчка престоница се, без сумње, може назвати музејом на отвореном. Заправо, у ком год делу Атине да се нађете, угледаћете или неко археолошко налазиште или неку занимљиву грађевину, а немојте бити изненађени ни што Грци тако брижљиво брину о свим предметима које пронађу. Примера ради, на многим станицама атинског метроа моћи ћете да видите бројне артефакте који су откривени приликом градње, иако их се већина чува у Националном археолошком музеју.

Туристи најчешће обилазе Музеј Акропоља, те храмове Партенон и Ерехтејон, затим остатке античког позоришта подно Акропоља, „Атинску Скадарлију“, чувену Плаку и друге знаменитости, по којима је Атина позната, али не треба заборавити ни она места која су углавном позната углавном само Атињанима.

Једно од њих је и Брдо нимфи или Брдо муза, како још гласи назив за Филопапу. Може се десити и да чујете да су ту у доба античке Грчке живели чувени филозофи и знаменити људи тога доба, иако то баш није прецизно доказано. Ипак, управо ту постоји један локалитет који је посебно интересантан.

Вероватно сте и приметили да подно Акропоља постоји узвишење до кога воде металне степенице. А оданде се пружа фантастичан поглед на град богиње Атине. Међутим, оно што многи туристи баш и не примете јесте да се са њихове леве стране, уколико одлуче да се овде попну, налази нешто што подсећа на некадашњи затвор.

Управо је то место, посебно занимљиво љубитељима историје, познато и као Сократов затвор.

Сократов затвор или не?

Иако се овај локалитет обично назива Сократовим затвором, опречна су мишљења о томе да ли је велики антички филозоф у њему заиста био заточен.

У доба када је саграђен, а што је највероватније било током петог века, овде је пролазио један од главних путева древне Атине. У унутрашњости се налазио чак и простор за купање, а у великој мери се изглед Сократовог затвора подудара са описима које је Платон навео у својим „Дијалозима“.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Да све буде још занимљивије, ово није једина пећина за коју постоје тврдње да је у њој био заточен Сократ. Непосредно пре почетка стазе која води према брду Филопапос налази се још један локалитет, за који поједини истраживачи тврде да је баш ту заправо био Сократов затвор.

Но, био то заиста затвор чувеног филозофа или не, чињеница је да употпуњује листу знаменитости Атине, која заиста није мала.

(Она.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".