Prema saznanjima lista, reč je o brodovima koji se nalaze u Rijeci, Betini i Skradinu, ali su, navodno, s ruskim fizičkim i pravnim osobama povezana još tri broda čija se blokada navodno razmatra.

Jedna od blokiranih jahti je, prema nezvaničnim informacijama, luksuzna jahta “Rojal Romans”, vredna oko 180 miliona dolara, a čiji je vlasnik navodno ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk, inače bliski prijatelj Vladimira Putina, koji je bio i kum njegovoj ćerki.

Uz blokadu firme "Đuro Đaković" Termoenergetska postrojenja (TEP), to su prve blokade u Hrvatskoj koje su počele da se sprovode na osnovu Uredbe Saveta EU o restriktivnim merama u pogledu radnji koje potkopavaju ili ugrožavaju integritet, suverenitet i nezavisnost u ovom slučaju Ukrajine.

Zasad, piše list, nije poznato ko je u posedu ili vlasništvu blokiranih brodova.

Blokirani su, navodno, i bankovni računi pojedinih firmi, a spominje se da je, uz "Đuru Đakovića" TEP, reč o još šest firmi koje su povezane sa sankcionisanim ruskim pravnim ili fizičkim osobama.

Veliki broj zaposlenih ima samo "Đuro Đaković" TEP jer se u ostalih šest firmi, prema nezvaničnim informacijama, radi o ukupno nešto više od desetak zaposlenih.

Ministarstvo finansija, piše Jutarnji, pokušava da nađe model kako bi poslovanje firme "Đuro Đaković" TEP odvojio od njenog ruskog vlasnika da bi mogla da nastavi da radi.

Cilj sankcija, navodi se, "nije da se uništi poslovanje koje nema veze s ruskim vlasnikom, nego da se onemogući korišćenje privrednih resursa, odnosno privatne imovine za osobe koje se nađu na tim listama, a koje podrivaju ili sufinansiraju ili su aktivno uključeni u agresiju na Ukrajinu te da se njima onemogući raspolaganje tom imovinom kako bi se, između ostalog, izvršio svojevrsni pritisak na lokalnu državnu politiku".

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".