Преко 40.000 Сиријаца се регистровало за путовање у Украјину и борбу на страни Русије, тврди Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР). Група је у понедељак саопштила да ниједан борац до сада није напустио Сирију.

Међу онима који су на мети регрутовања, СОХР је рекао да је послато обавештење припадницима милиције Ал-Катарџи - групе коју су Сједињене Државе санкционисале јер је служила као посредник између Асадовог режима и Исламске државе Ирак. и Сирија (ИСИС) – дајући им до знања да би се могли пријавити да буду „плаћеници“ Русије у Украјини.

Руски председник Владимир Путин је прошле недеље рекао руском савету безбедности да страним добровољцима који желе да се боре против Русије у Украјини то треба дозволити.

- Ако видите да постоје ти људи који желе својом вољом, а не за новац, да дођу да помогну људима који живе у Донбасу, онда треба да им дамо шта желе и да им помогнемо да дођу у зону сукоба, рекао је Путин. .

Украјински председник Володимир Зеленски назвао је сиријске регруте „насилницима“ који би путовали да убијају људе „у страној земљи“.

Украјина, чије су оружане снаге много мање од руских, такође је позвала стране борце, а неки су - наводно из места укључујуц́и Уједињено Краљевство и Канаду - већ стигли у земљу.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".