Потражња за дадиљама скочила је нагло након што је почела пандемија са коронавирусом и у агенцијама је тешко пронаћи довољно људи који ће да раде како би испунили потребе родитеља који зову. Родитељи су почели да повлаче децу из вртића и све чешће се одлучују да не уписују децу у јаслице, него желе да пронађу дадиљу која би време проводила са њима до неке треће, четврте године, док су они на послу.

Деца млађег узраста немају  још увек изграђен имунитет, па су често прехлађени, док је код старије деце проблематичан променљив распоред у школи, јер се мало иде, мало не иде, мало онлајн, мало се иде нормално. Све те промене родитељи не могу да ускладе са својим пословним обавезама и потребна им је додатна помоћ.

Овај посао углавном раде жене, а услуге су повремене, тада се ради на сат или по потреби, а сатница је у просеку 400 динара, међутим цена се разликује од агенције до агенције и некада је и 500, 600 динара. Те послове већином раде девојке и жене које имају већ неки други посао или студирају, а ово им је начин да додатно зараде. С друге стране постоји и опција пуног радног времена.

Фото: Профимедиа

 

 

- Када нам се јаве за посао бебиситерке ми радимо систем провере, односно интервју, па тренинг, затим психолошки тест и судску проверу, као и проверу референци. Важно је претходно искуство, било да је у чувању деце, било да је неко радио у играоницама, на дечијим камповима или вртићима. Када су то девојке које студирају, некад су оне преко факултета имале праксе или неке од њих студирају за медицинску сестру, васпитача или педијатријску сестру, а раде са нама, много су нам значајне, јер умеју да раде са малим бебама - каже Теа Илић из агенције за запошљавање дадиља.

Важно је да то буду људи од поверења, те да буду дискретни и поштују приватност породице у којој раде.

- Пажљиво одабране дадиље су дадиље иза којих стоји вешта процена и то су особе са изузетним референцама и специфичним вештинама које се прилагођавају породичним захтевима и обрнуто. Генерално, дадиљина месечна плата за осам сати, пет дана недељно (од понедељка до петка) у зависности од захтева родитеља и њеног искуства се креће између 55.000 – 90.000 за једно дете - истиче Јелена Давидовић оснивачица друге агенције за бебиситерке, преноси портал Нова.

Посао дадиље обављају жене различтих занимања, па се тако за овај посао пријављују учитељице, васпитачице, педијатријске, гинеколошко – акушерске и патронажне сестре, као и психолошкиње психијатрице, дефектолошкиње, и докторке педијатрије и опште праксе. 

Фото: Профимедиа

 

 

Родитељи често мисле да су запослили дадиљу која је успут и куварица, чистачица или туторка, што није случај, уколико не постоји другачији договор. Све од наведеног, посебно заједно, се много више наплаћује, тако да је важно да и родитељи заједно са агенцијом на почетку установе шта им тачно треба, а шта агенција може да им пружи.

- Оно што је чест разлог што се нама жене и девојке уопште јављају да преко агенције пронађу посао. Често су биле злоупотребљаване када су радиле директно са породицама и онда им је агенција нека врста заштите и имају коме да се обрате ако родитељи не поштују договор везан за задужења бебиситерке - истиче Теа.

Одговорности дадиље се разликују од агенције до агенције, те у неким укључују бригу, негу, едукацију и активности са дететом, а у многе агенције за запошљавање дадиља потписују уговор у коме су установљене све обавезе које ће дадиља испуњавати.

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".