- Пронађени су трагови експлозива и трагови да ово није била извиђачка летелица. Нашли смо делове авио-бомбе. Закључили смо да је такође совјетске производње. Након анализе ћемо моћи рећи која је сврха. Бомба се користила на авионима - рекао је Баножић.

Након опсежне операције, данас је извучен војни дрон совјетске производње које користе Украјинци из дубоког кратера, у којем је остао након што се у четвртак увече летилица срушила на Загреб.

Дрон је пао на ливаду код Студентског дома "Стјепан Радић" у Загребу.

Фото: принтскрин/Фејсбук/Indeks.hr

 

 

Широко подручје око места пада дрона и даље је ограђено полицијском траком. И овог јутра је евакуисан павиљон студентског дома који је најближи месту пада.

Из олупине беспилотне летилице, која се у четвртак срушила и изазвала експлозију у Загребу, јуче је извучена црна кутија, која је делимично оштећена, а начелник Одељења Војне полиције Оружаних снага Републике Хрватске Владо Ковачевић је најавио истрагу.

Ковачевић је за Дневник ХРТ-а рекао да део фрагмената упућује на могућност да је летилица носила експлозивну направу.

Пре неколико дана исти дрон Тупољев Ту-141, који се срушио у Загребу, пао је и у Украјини.

Реч је о некадашњем дрону Црвене армије, од којих је њих неколико после распада СССР-а остало у Украјини и које су украјинске ваздушне снаге 2014. године, након почетка ратних сукоба у источним покрајнама Доњецк и Луганск, ревитализовале како би могли да их користе у сукобу са проруским снагама.

Фото: принтскрин/Фејсбук/Indeks.hr

 

 

Да се ради управо о овој летелици први је објавио портал "Вор зон", чији је аналитичар Тајлер Роговеј до тог закљуцка дошао анализирајуци визуалне доказе.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".