- Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi da ovo nije bila izviđačka letelica. Našli smo delove avio-bombe. Zaključili smo da je takođe sovjetske proizvodnje. Nakon analize ćemo moći reći koja je svrha. Bomba se koristila na avionima - rekao je Banožić.

Nakon opsežne operacije, danas je izvučen vojni dron sovjetske proizvodnje koje koriste Ukrajinci iz dubokog kratera, u kojem je ostao nakon što se u četvrtak uveče letilica srušila na Zagreb.

Dron je pao na livadu kod Studentskog doma "Stjepan Radić" u Zagrebu.

Foto: printskrin/Fejsbuk/Indeks.hr

 

 

Široko područje oko mesta pada drona i dalje je ograđeno policijskom trakom. I ovog jutra je evakuisan paviljon studentskog doma koji je najbliži mestu pada.

Iz olupine bespilotne letilice, koja se u četvrtak srušila i izazvala eksploziju u Zagrebu, juče je izvučena crna kutija, koja je delimično oštećena, a načelnik Odeljenja Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske Vlado Kovačević je najavio istragu.

Kovačević je za Dnevnik HRT-a rekao da deo fragmenata upućuje na mogućnost da je letilica nosila eksplozivnu napravu.

Pre nekoliko dana isti dron Tupoljev Tu-141, koji se srušio u Zagrebu, pao je i u Ukrajini.

Reč je o nekadašnjem dronu Crvene armije, od kojih je njih nekoliko posle raspada SSSR-a ostalo u Ukrajini i koje su ukrajinske vazdušne snage 2014. godine, nakon početka ratnih sukoba u istočnim pokrajnama Donjeck i Lugansk, revitalizovale kako bi mogli da ih koriste u sukobu sa proruskim snagama.

Foto: printskrin/Fejsbuk/Indeks.hr

 

 

Da se radi upravo o ovoj letelici prvi je objavio portal "Vor zon", čiji je analitičar Tajler Rogovej do tog zakljucka došao analizirajuci vizualne dokaze.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".