Fresku istoričari umetnosti zovu Hristos Mladenac, a Isus je na njoj prikazan kao mlad i ćelav. Freska u narodu poznata kao Ćelavi Isus.

Naučnici ne mogu da se saglase o poreklu i nastanku ove freske, ali svi smatraju da je jedinstvena i neponovljiva u srpskom srednjevekovnom slikarstvu. Na to ukazuje i Časlav Colić, kopista Narodnog muzeja Srbije, u penziji.

Foto: RTS printskrin

 

 

- Nije naiva kao što mnogi smatraju, zato što je urađen na brzinu. Sam majstor je sa velikim iskustvom i taj je sigurno bio negde na putu od Sinaja, jer odande polaze svi izvori starog slikarstva - objasnio je Časlav Colić, akademski slikar, kopista, gostujući na RTS-u.

Pećinska crkva u selu Rsovci decenijama je bila gotovo zapuštena, i do nje se teško dolazilo. Prošle godine napravljena je staza od kamena, crkva i pristupni put su osvetljeni, a okolina uređena.

Foto: RTS printskrin

 

 

- Uz pomoć donatora i lokalne samouprave uradili smo rasvetu, doveli struju u crkvu, tako da dana ljudi mogu da dođu i uveče i da pogledaju - kaže Siniša Antonović, predsednik crkvenog odbora.

U selu Rsovci je sve manje ljudi, ostalo je tek stotinka vremešnih meštana, pa retko ko odlazi u pećinsku crkvu. Ipak poslednjih godina crkvu svetog Petra i Pavla posećuje sve više turista.

Foto: RTS printskrin

 

 

- U toku leta stalno dolaze. Dolaze iz Bugarske i iz cele Srbije - kaže Setislav Apostolović iz sela Rsovci.

Za pećinsku crkvu vezane su i mnoge legende, a od kada je uvedena rasveta meštani veruju da se na steni pojavljuje lik bogorodice. Crkva svetog Petra i Pavla pod zaštitom je države od 1981. godine.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".