Политичар је навео да се информације о лабораторијама у којима се може правити биолошко оружје могу односити и на Бугарску. Реч је, између осталог, и о наводном раду Американаца на бугарској Војно-медицинској академији.

- Тражио сам одговор о томе ко, када и како је дозволио преговоре и узео на себе одговорност да сличну активност спроведе и на територији Бугарске на Војно-медицинској академији. То може да значи да се експерименти спроводе на бугарским војницима. Злочини против човечности почињу лагањем, а њихов природни развој је биолошко оружје - написао је Петков на Фејсбуку.

Првобитна информација о сумњивим експериментима у биолабораторијама на територији других земаља појавила се у истраживању бугарске новинарке Диљане Гајтаџијеве. Она је 1. фебруара објавила на свом сајту материјал о плановима научника из Пентагона да спроведу истраживања на тему заразних болести у Војно-медицинској академији у Софији.

Информација се може пронаћи на сајту Федералног регистра тендера и уговора САД.

План је био да се истраживања одвијају у периоду 13. марта 2022. године до 11. марта 2026. године.

Руководилац пројекта је требало да буде Војни научно-истраживачки институт Волтера Рида (WРАИР) који се потчињава Пентагону. То одељење спроводи истраживања у биолабораторији у Тбилисију у центру „Лугар“. У грузијској лабораторији су се истраживали вируси и опасни патогени који припадају категорији биолошких агенаса који се могу користити као биолошко оружје, прецизирала је бугарска новинарка.

(Спутњик)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".