Političar je naveo da se informacije o laboratorijama u kojima se može praviti biološko oružje mogu odnositi i na Bugarsku. Reč je, između ostalog, i o navodnom radu Amerikanaca na bugarskoj Vojno-medicinskoj akademiji.

- Tražio sam odgovor o tome ko, kada i kako je dozvolio pregovore i uzeo na sebe odgovornost da sličnu aktivnost sprovede i na teritoriji Bugarske na Vojno-medicinskoj akademiji. To može da znači da se eksperimenti sprovode na bugarskim vojnicima. Zločini protiv čovečnosti počinju laganjem, a njihov prirodni razvoj je biološko oružje - napisao je Petkov na Fejsbuku.

Prvobitna informacija o sumnjivim eksperimentima u biolaboratorijama na teritoriji drugih zemalja pojavila se u istraživanju bugarske novinarke Diljane Gajtadžijeve. Ona je 1. februara objavila na svom sajtu materijal o planovima naučnika iz Pentagona da sprovedu istraživanja na temu zaraznih bolesti u Vojno-medicinskoj akademiji u Sofiji.

Informacija se može pronaći na sajtu Federalnog registra tendera i ugovora SAD.

Plan je bio da se istraživanja odvijaju u periodu 13. marta 2022. godine do 11. marta 2026. godine.

Rukovodilac projekta je trebalo da bude Vojni naučno-istraživački institut Voltera Rida (WRAIR) koji se potčinjava Pentagonu. To odeljenje sprovodi istraživanja u biolaboratoriji u Tbilisiju u centru „Lugar“. U gruzijskoj laboratoriji su se istraživali virusi i opasni patogeni koji pripadaju kategoriji bioloških agenasa koji se mogu koristiti kao biološko oružje, precizirala je bugarska novinarka.

(Sputnjik)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".