- Ми смо данас донели одлуку, односно усвојена је уредба Министарства пољопривреде на основу које ће трговци месом односно месним прерађевинама моћи да стављају ознаку домаћег порекла за месо и прерађевине - објашњава Ђаковић и истиче да је услов за стављање ове ознаке да је 50 одсто меса од којег је направљена прерађевина произведена у Србији.

Ознака ће бити истакнута на видном месту поред изложеног меса и производа од меса или уз цену и треба да буде исте величине као и величина цене.

Ђаковић истиче да су се на такву меру одлучили како би подстакли домаћу производњу меса, указали на домаћи квалитет и како би потрошач знао шта је то домаће, а шта из увоза.

Он је напоменуо да је српско тржиште отворено и каже да се не слаже са тврдњама да Србија више увози меса него што извози. Подсетио је да је прошле године извезено пољопривредних производа за око пет милијарди долара.

Очекује се да ова мера дугорочно позитивно делује на домаћу производњу, а њена примена почиње 1. априла.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".