То је, према незваничним сазнањима, једна од три мере чије ће укидање данас предложити Кризни штаб. Уз зелене сертификате "падају" карантин за контакте и мера ограничавања окупљања на максимално 500 људи. Обавеза ношења маске у затвореном ће вероватно остати док се број инфицираних на дневном нивоу не смању на троцифрен, а за угрожене категорије: старије и имунокомпромитоване биће предложена четврта доза вакцине.

Епидемиолошка ситуација је таква да се и медицински део штаба, на консултацијама код премијерке Ане Брнабић, прошлог петка у већини изјаснио за ублажавање мера. У другом делу штаба, међу представниима државе, још одраније преовладава став да мере треба постепено укидати, па се очекује да ће оне сутра и формално бити укинуте, што би онда, према процедури, требало да потврди Влада Србије.

Фото: Игор Маринковић

 

 

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић, члан штаба, рекао је да ће на данашњој седници бити разаматрана и могућност да се вакцинисанима са руским "спутњиком" и кинеским "синофармом", које многе земље не признају, обезбеди да приме две дозе РНК вакцине, какве су "Фајзерова" или "Модернина", како би могли да путују. Та допунска вакцинација ради стицања услова за путовања у државе које, попут Италије рецимо, не признају "спутњик", најраније би могла да се започне три месеца после друге или бустер дозе.

- Четврта доза препоручује се угроженим групама, старијима од 60 година, као и онима са ниским имунитетом, без обзира на узраст - каже др Тиодоровић.

Епидемија наставља силазном путањом: јуче је вирус потврђен код 2.377 особа, а од последица ковида је преминуло 24 оболелих.

ПАО РЕКОРД

У ПРОТЕКЛИХ недељу дана, према подацима Зравствене агенције УН, број новозаражених широм света пао је за пет одсто, а број смртних случајева је смањен за осам одсто. Ковид, ипак, још може да изненади, па је тако у Аустрији у последња 24 сата оборен рекорд са 47.795 новозаражених и 42 преминулих.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".